24.06.2019 | 11:59
Хиляди празнуваха победата на опозицията по улиците на Истанбул
Ердоган призна загубата, Имамоглу печели с над 800 хиляди гласа пред Йълдъръм

Десетки хиляди жители на Истанбул празнуваха по улиците на града резултатите от местните избори, в които спечели опозиционният кандидат Екрем Имамоглу с около 10 прпцента пред кандидата на президента Реджеб Ердоган Бинали Йълдъръм. Това беше второ гласуване в Истанбул през последните 3 месеца, след като резултатите от вота през март бяха анулирани след оспорване на резултатите от управляващата партия на президента Ердоган.

Според неокончателните данни Имамоглу получава над 54% от гласовете или доверието на 4.7 млн. души. За съперника му Бинали Йълдъръм са гласували около 3.9 млн. избиратели или 45 на сто от взелите участие във вота. При обработени 100% от протоколите разликата между двамата конкуренти е 806 782 гласа в полза на кандидата на опозицията, съобщава агенция АНКА.

Президентът Реджеб Ердоган отправи поздравления към Имамоглу и изрази надежда резултатите да са от полза за всички. Това той направи в послание в социалните мрежи, като наруши традицията от 25 години насам да произнася публична реч след спечелване на вот от партията му.

Останалите кандидати общо печелят по-малко от 1% от гласовете. Недждет Гьокчънар от Партията на щастието печели 0.55% (47 540 гласа), Мустафа Илкер Юджел от партията ”Ватан“ – 0.17% (15 170 гласа), а 17 независими кандидати си разделят общо 0.16% от вота (13 859 гласа). Избирателната активност в мегаполиса е 84,42% – от 10 570 022 избиратели са гласували общо 8 868 664 души. Невалидните бюлетини са 172 112.

Бинали Йълдъръм поздрави съперника си за победата.Според Екрем Имамоглу с изборите е отворена нова страница, започва период на братство и любов и се слагат край на разхищенията, арогантността и изключването.

Имамоглу поиска възможно най-скоро среща с президента Реджеб Ердоган и каза, че е важно да се работи в хармония и сътрудничество между централната и местната власт по спешни въпроси на Истанбул като подготовката за земетресения, по-бързия строеж на метрото и бежанските въпроси.

По-късно Имамоглу се отправи към квартал ”Бейликдюзю“, на който беше кмет и произнесе реч пред няколко хиляди свои симпатизанти. Той акцентира, че иска приобщаване, а не разделяне и обеща, че заедно с хората ще се изгради демокрация, справедливост и бъдеще.

На трибуната до него освен официалните лица беше и момчето, което първо произнесе фразата „Батко Екрем, всичко ще бъде наред!“, която бързо спечели популярност и се превърна в слоган на кампанията на Имамоглу.

”Написахме демократична легенда“, обяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу пред няколко хиляди поддръжници на партията в Анкара. Според него всичко е започнало с Марша за справедливост през лятото на 2017 г. и с искането на хората за справедливост, свобода и права.

Световните медии определят резултатите като удар за турския президент и сериозен тест за управлението му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране