05.10.2020 | 13:53
Холандски медии: Българите излизат на улицата от месеци и заради нашите данъци
Страната се счита за най-бедната държава-членка на ЕС, в който тя стана член през 2007 г.

Коронавирус или не, в България демонстрации срещу правителството се провеждат всеки ден от 72 дни. Също в Хага днес следобед имаше малка демонстрация от българи, живеещи в Холандия, за да се обърне внимание на ситуацията в страната от Югоизточна Европа. Това пише холандската медия NOS на 22.09.2020г.

Корупцията в България е твърде голяма, казват протестиращите. Страната се счита за най-бедната държава-членка на ЕС, в който тя стана член през 2007 г. Според демонстрантите с държавните средства и субсидиите се злоупотребява масово. До голяма степен това включва европейски – а следователно и холандски – пари.

Повечето дни в българската столица София демонстрират няколкостотин души, но около веднъж седмично протестът е много по-голям и идват десетки хиляди хора. Основният им вик: „Оставка!“.

Един от участниците в протеста в София е жена, излязла на улицата с деветгодишната си дъщеря. „България губи милиарди от корупция всяка година,“ казва тя. „Това са частично европейски пари, които се дават за развитие на страната ни, така че да достигнем европейско ниво на просперитет. Но вместо това сме последни във всяка европейска класация.“

Според друг протестиращ, младият брокер Алиса, ЕС изобщо трябва да спре да дава пари на България. „Парите не се използват правилно.“

Най-известният скандал

В България излязоха на бял свят няколко скандала, свързани с парите на ЕС, най-известният от които е за къщи за гости. Противно на това, което предполага този термин, гостите не винаги са добре дошли там. Докато имоти са частично финансирани с пари от ЕС.

Пример за такава „къща за гости“ е на по-малко от два часа път с кола от протестите в столицата София, в туристически планински регион. Едва се вижда от пътя. Собственикът, бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев, е окачил платна по оградите. „Вероятно, за да скрие гледката на медиите“, казва разследващата журналистка Мариета Димитрова.

Преди година и половина тя получи съвет за тази къща за гости. „Опитахме се да направим резервация, но не можахме да намерим телефонен номер. Не можахме да резервираме стая никъде в тази къща.“ Къщата за гости се оказва изобщо не къща за гости, а място за отдих за самия бивш зам.-министър. С басейн, лична фитнес зала и просторна градина.

В България има десетки такива квартири, предимно собственост на политици или хора, които са близки до тях. „Голяма част от парите на ЕС, които отиват в България, изчезват по този начин“, казва Димитрова. „Не всичко, но голяма част.“

„Невярно“, казва социалният министър Деница Сачева. Нейното министерство също получава много европейски субсидии и с тях се случват добри неща, казва тя. „Тази зима половин милион българи ще получат хранителни пакети, частично платени от Брюксел. И ние ще вземем пари от Брюксел за справяне с безработицата.“

Изключения

И все пак тя не може да отрече, че скандалът с къщите за гости е бил голям и че България е виждала и други скандали със субсидии от ЕС. Но за нея това остава изключение, с което също се борим твърдо.

„Като цяло България се справя добре. Фактите го доказват. Икономиката на страната ни е нараснала близо 2,5 пъти през последните десет години. Смятате ли, че това наистина е възможно, когато има толкова много корупция? Не, това не е възможно. „

„Не разчитайте на документи“

Европейският парламент от години призовава да се справим по-усилено с този вид измами. В момента контролът върху субсидиите от ЕС все още се извършва главно от националните власти, но много членове на ЕП искат Брюксел да има много по-строг надзор.

„Не разчитайте на документи, брюкселските власти просто трябва да отидат на подобни проекти“, каза Елена Йончева, евродепутат от българска опозиционна партия БСП. „България може да предаде перфектни документи, в които всичко е точно, за път, който започва да се влошава след една година. Това е така, защото се губят до половината от парите.“ Тя смята, че е наивно да се разчита единствено на национален контрол.

Процес

Манолев, зам.-министърът, който купи къща за гости с пари от ЕС, трябваше да напусне поста малко след изобличаването на измамата му. Доколкото е известно, получената от него субсидия от ЕС все още не е изплатена. Той и други все още са подсъдими, но разследващата журналистка Димитрова не вярва много в резултата.

„Мисля, че разследванията никога не биха започнали, ако не бяхме направили разследването сами. Един от начините да се реши това, може би малко екстремно, е Брюксел временно да намали субсидията за България“, въздъхва тя. Тя знае, че това означава, че добрите българи трябва да понесат лошите. „Но парите сега се използват за корупция, за закупуване на власт и най-вече в полза на малка група.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране