01.06.2020 | 1:39
Хотелиери искат оставката на Ангелкова
От 1 юни започват да работят и закритите помещения на ресторантите и заведенията

Собственици на малки хотели и къщи за гости по Черноморието правят протестна подписка срещу министъра на туризма Николина Ангелкова. Искаме оставката й заради непоследователната политика и заради указанията на министерството за работата на местата за настаняване в условията на коронавируса, заявиха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол.

Правилата за работа са писани само за големите хотели и са неприложими за малките туристически обекти, заяви пред БНР Мария Рейзи, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. Едно от изискванията е в почивните бази да има специални стаи за изолация на туристи, заразени с КОВИД-19. В къщите за гости с пет стаи как да стане това, питат собствениците. Те са обезпокоени, че няма яснота и кой поема издръжката на карантинирания турист.

Освен това в указанията е записано, че местата за настаняване трябва задължително да сключват договори с медицински центрове и аптеки. В малките курортни селища, където семейните хотели и къщите за гости са преобладаващи, това е трудно изпълнимо. В Синеморец например няма медицински пункт, казва кметът Костадин Димитров. С лекарски екип разполагал само най-големият хотел в града.

От 1 юни започват да работят и закритите помещения на ресторантите и заведенията. Големият проблем е действащата заповед за задължително носене на маски на закрито. Очакваме здравният министър да промени заповедта си, защото тя няма как да бъде изпълнена в заведенията, хората няма как да се хранят, заяви Димитров. Ресторантьорите ще настояват само персоналът да бъде задължен да носи маски. Около 40% от собствениците няма да отворят заведенията си, защото е икономически неизгодно в условията на коронавирус да се работи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране