12.07.2020 | 10:15
Христо Иванов: ГЕРБ не контролира МВР, то е на ДПС
Гражданите правилно са разигравани пред Догансарай, реши вътрешният министър и отказа да приеме оставката на бургаския полицейски шеф

Поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на шефа на областната дирекция на МВР в Бургас заради разиграването на граждани пред Догансарай се оказа театър. Вчера, след като протестното плажуване на брега в парк Росенец приключи, вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма да приеме оставката на старши комисар Радослав Сотиров.

„Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж „Росенец“. Говорих с кмета и директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров“, посочва Маринов, цитиран от Дарик радио. „При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов“, допълва той.

Вчера местните власти в Бургас не допуснаха законно съгласувания протест на граждани, които искаха достъп до плажа на Доган. Въпреки че ДПС бе поискало разрешение да провежда масово мероприятие след организаторите на плажуването, полицията и общината в Бургас пуснаха привържениците на Доган до сараите му, а другите граждани бяха разигравани няколко часа, като се стигна и до сблъсъци. В крайна сметка кметът на Бургас Димитър Николов, който се представи в ролята на омиротворител, отведе протестиращите до плажа по обиколен маршрут, където те стигнаха под полицейски ескорт.

След успокояването на страстите в Росенец, премиерът Борисов поиска оставката на комисар Сотиров, който веднага я подаде. Сега обаче, след решението на Маринов действията на полицията в Бургас, която на практика обслужи плана на ДПС с погазване на законовите процедури, остават безнаказани. Вместо това премиерът Борисов и цялото ръководство на МВР повтарят, че полицията образцово е изпълнила задълженията си да опази обществения ред.

Организаторите на протеста обаче не се отказват от битката си и ще подадат сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организиран протест, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там и повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка. По закон, когато става въпрос за такива мероприятия, полицията е длъжна да се съобразява с неговите разпореждания, а те го игнорираха като муха“, коментира той пред Би Ти Ви. Той направи очевидния извод, че „полицията умишлено ни заблуди“.

„ГЕРБ не контролира МВР. То очевидно се контролира от Делян Пеевски. Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски“, заяви още Христо Иванов. „Когато Борисов се криеше и видя, че кордонът се скъса и планът на Пеевски не успя, почна да ми звъни по телефона и да търси начин да излезе от ситуацията като се иска оставката на шефа на полицията“, разказа той. Иванов е категоричен: „Младен Маринов трябва моментално да бъде изхвърлен от това министерство“. Той коментира още, че никога не си е представял, че „НСО ще се държат като лична охрана на мафиотски бос“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране