28.12.2019 | 11:30
И Шумен е пред воден режим
Язовир "Тича" е наполовина празен, местните са в ужас

Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата досега вода посреща Нова година и се готви за режим, подобен на пернишкия. Група доброволци откриват множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир “Тича”.

Боян Ганчев и неговите приятели забелязали, че нивото започва да спада бързо от няколко седмици. Водата в язовира е спаднала толкова, че дори старият асфалтов път към Виница се е показал. Селото обаче вече не съществува, а неговите останки са на дъното на язовира.

След като се убедили, че водата не изчезва в река Камчия, доброволците започнали да търсят дали няма течове по водопровода към Шумен и Велики Преслав. Намерили и схема със съществуващите ВиК шахти по трасето.

„Натъкнахме се на безобразия. Става въпрос за повредени кранове, от които може би от години водата изтича. На язовира има около 30 шахти, сами си направете сметка, ако е текло с години, какви загуби са претърпени”, посочи Боян Ганчев, цитиран от Нова телевизия.

Ганчев подава сигнали на 112 за откритите течове. „Една от шахтите прелива и се излива в Камчия. Вместо да се отстрани причината за теча, е направена вада, за да се оттича водата, за да не се заблати мястото”, разказа Ганчев.

От ВиК-Шумен посочиха, че знаят за 3 от авариите. „Отстранявали сме ги частично, под налягане. Спрели сме течовете, доколкото сме могли, но по-добър ремонт може да се случи единствено и само при спиране на водата и източване на водопровода”, обясни Иван Иванов от дружеството. И успокои, че нямало да се стигне до режим.

Според данни на екоминистерството язовир „Тича” е пълен на 55%, в него има 173 милиона кубика вода. Заради минималния приток към водоема превантивно е разпоредено да се намали наполовина изпускането на вода.

Междувременно в Перник започна да тече новият срок за обявеното бедствено положение, а първите проби за водата сочат, че тя не е заразена с ешерихия коли, макар че няколко души постъпиха в местната болница с оплаквания от бактерията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране