09.01.2018 | 0:41
…И това чудодейно възкресение на свободата в Турция
Това неприятно и грозно убийство...

Антон Хекимян, bTV: …И България, и Турция като пример за етническа толерантност в две съседни държави. Г-н Рашидов, „Тайпи“ (така премиерът Борисов нарича Реджеп Тайип Ердоган, б.р.), няма как да не коментираме това „Тайпи“ като много галено, много приятелско обръщение към Реджеп Тайип Ердоган. От Тайип идва това Тайпи. Кой друг нарича Ердоган по този начин?

Вежди Рашидов, председател на комисията по култура, член на делегацията на премиера Борисов в Истанбул: Е, не знам кой как го нарича, но това обръщение се породи не от друго, а поради това, че има много добра дипломация, добра комуникация с турското правителство. И разбира се – едно дълбоко, така, сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, хората могат да си казват и малките имена, и по-умалително да има. Това го правят приятели, нормално е.

АХ: Защо вие сте човекът, който е на тези знакови срещи от 10 години насам между Борисов и Ердоган? Всеки път – срещи на 4 очи и вашите – може би, още едни, затворени обаче очи.

ВР: Вижте, малко хора знаят, аз не мога да се вредя от много професорати тука, но… Аз правя изложби в Турция от 25-26 години. В едни от най-хубавите галерии… Много дълги години работя. А на моите изложби по една или друга случайност са присъствали президентът Тургут Йозал, Сезер, Абдуллах Гюл и други, и Тайип Ердоган. Аз с г-н Ердоган се познавам още като беше кмет на Истанбул. Така че съм обявен и за народен художник в Турция. Притежават и Националната им галерия мои произведения, тъй че…

АХ: Имат ви доверие и сте човек, който присъства там.

ВР: Е! Имат доверие. В крайна сметка аз съм бил седем години министър на българската държава. (…)

АХ: …Много важно – какво си казаха Борисов и Ердоган извън протокола и извън камерите?

ВР: Вижте, аз чувах преди това точно едни така милиционерски изказвания.

АХ: Генерал Атанасов ли искате да кажете?

ВР: Е, без да искам, докопах в колата си разговори. Това отрицанието и това поведение, леко затова казвам, че е милиционерско. Ей така едно крайно и рязко!

АХ: Той казва, че чрез външната ни политика и чрез това, което показваме на света и в България, сега с тези знакови срещи на Борисов, че се маскират вътрешни проблеми.

ВР: Кои вътрешни проблеми?… Корупция има навсякъде. Разбира се, че България се бори с корупцията. Ние всички искаме да се пребори. И аз искам да се преборя с корупцията! Но явно това не става толкова бързо. Човешката природа, човешката душа е много различна. Знаете, от четири дена всички журналисти чоплите новината с убийството – това неприятно и грозно убийство! Вижте, това са драстични неща. И се случват. Какъв да е контролът върху един убиец?! Много е трудна историята. Ген. Атанасов беше на НСС много дълги години шеф. Да се е борил и той!

АХ: Но е факт, че един човек, който осем години е трябвало да бъде в затвора, преди това да бъде открит – най-вероятно не е и търсен. (…) Поиска ли ни нещо Ердоган? Хайде сега, това е основната тема.

ВР: По-скоро – хубаво е да обърнем въпроса: поискахме ли ние нещо от Ердоган?… Вижте! Всички знайме, че Бойко Борисов напоследък, мога да го кажа откровено и нека да се успокоят някои хора… Има хора, които имат дълъг опит в политиката, но нямат растеж. Аз понеже познавам много отдавна премиера Борисов – този човек вече се превърна в един изключителен държавник. Седнахме на тая маса и се поиска: газ за България… енергетика, културния обмен… Всичко това са неща, които ние ги искаме да ги имаме… Един международник прекрасен е Бойко! (…)

…Онова, което обаче е интересно – и не знам Борисов дали няма да ми се сърди. То подхвърли в разговора нещо за журналистите арестуваните (режимът в Турция репресира журналисти, учители, карикатуристи – б.р.). За свободата на словото каза няколко думи. И това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата на словото, зад журналистите… И тогава аз мисля, че те го разбраха това. Нещо, което Бойко, ако го постигне, ще бъде много добре (да се освободят задържаните журналисти)!… Ако стане – това е успех на Бойко Борисов!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране