16.08.2019 | 13:05
И в момента ДАНС има безконтролен достъп до данните на учениците
Това е свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора, обясни Деница Сачева

И в момента ДАНС има достъп до данните на учениците, но той е безконтролен. Сега може да стане централизиран и много по-добре контролиран. Това заяви заместник-министъра на образованието Деница Сачева по повод проекта за достъпа на агенцията за национална сигурност до информационните фондове на просветното министерство.

„Този документ има обществен, а не полицейски характер. Трябва да се изясни смисълът на сътрудничество на образователните институции със службите за сигурност. Това е свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора. Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията“, посочи Сачева пред БНР. По думите ѝ достъпът на ДАНС в момента е децентрализиран, на хартия и безконтролен.

Заместник-министърът подчерта, че МОН ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и тероризъм сред младите хора. „Това нещо произтича от закона. Няма как инструкцията да бъде свалена, но може да бъде прецизирана“, категорична е тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране