10.01.2015 | 14:18
Имам тежки съмнения, че службите ни спят
Имаме 300 регистрирани бежанци на един адрес. Как се получава това, кой контролира този процес, пита Румен Петков

Имам тежки съмнения, че службите ни спят. Това заяви в ефира на бТВ бившият вътрешен министър, сега заместник-председател на АБВ Румен Петков в коментар за терористичните актове във Франция и последствията от тях.

„Имам тежки съмнения, че службите ни спят, защото през последните години бяха подложени на сериозен политически натиск. Тежки съмнения, защото през последната година и половина-две бяхме подложени и на много сериозен миграционен натиск. От тази гледна точка ние сме на амбразурата, ние сме граничният пункт на ЕС“, каза Петков и попита: „Имаме 300 регистрирани бежанци на един адрес. Как се получава това, кой контролира този процес?“

По думите му „институциите трябва да започнат с един много сериозен анализ“. „Защо съществува Ислямска държава? В името на господ? Не! А е за петрола и не само за него. Но институциите, ако не видят това и не го пресекат, ИД ще започне да се финансира и да изгражда структури“, предупреди Петков.

Все пак той отбеляза и че и френските, и американските служби са имали информация за атентаторите, но са допуснали „клане“ в центъра на Париж.  „Няма генерално защитена държава и територия“, изведе извод бившият МВР министър.

Румен Петков също предупреди, че има опасност от засилване на националистическите и популистките настроения. „Ако българските политици, държавници, общественици, не разберат сега, че спекулацията с различния прочит на една или друга религия, ако се хвърлим да обясняваме, че в мюсюлманската религия има войнстващи елементи, това ще бъде фатална грешка. Която от гледна точка на популизма, може в краткосрочен план да докара на някой някакъв пошъл дивидент, но не и в дългосрочен“, посочи той, но и допълни: „За съжаление, вчера и днес започнаха да се правят такива прочити на Корана например. Да трупаме спекула на гърба на една или друга религия или етнос, за нацията ще е катастрофално“.

„Да се гавриш с една или друга религия не е израз на добър тон“, каза още Румен Петков, визирайки карикатурите, осмиващи исляма, както и всяка друга религия. Като посочи, че това, което казва надали ще се хареса на зрителите.

На финала обаче попита: имаме ли волята да изградим единна база данни за терористичните организации. „Арабската пролет хвана неподготвен целия свят, включително и България. Ние като държава трябва да имаме достойството да се изправим и да кажем имаме ли потенциала да посрещнем нова бежанска вълна“, пък бе коментарът му по повод очаквания нов миграционен натиск на границата ни с Турция.

Петков каза още, че връщането на Никола Казаков начело на Държавната генция за бежанците е било грешка, „защото по негово време (на Казаков) бяха натрупани много проблеми“.

„Какво беше толкова наложително по този кадрови въпрос, защо не се проведе конкурс?“, попита Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране