29.03.2020 | 0:24
Инфлацията ще стигне 7%. Българската икономика върви към зануляване
Избихме си животните, е няма от къде да дойде млякото, сиренето, кашкавала – само малките ферми не могат да свършат тази работа, казва Мика Зайкова

Мика Зайкова, финансов експерт, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Според министър-председателя в този момент е необходимо фирмите не само да продължат да работят, но и да си плащат данъците, за се компенсират компаниите от засегнатите от пандемията сектори, като туристическия.
Ако премиерът казва: бюджетът лети надолу. Тогава в дните на криза накъде лети икономиката? Задавам въпроса на финансовия експерт Мика Зайкова.
Мика Зайкова: Ако трябва да говорим честно и откровено българската икономика върви към зануляване на ръста на брутния вътрешен продукт. Защото при тази ситуация, тоест след половинчатите и неадекватни мерки на правителството, защото ще има живот и след коронавируса – ние няма да имаме икономика, няма да има кой да работи. И веднага ще ви кажа защо, току що споменах туристическия бизнес, който всъщност е от 10 до 17% от брутния вътрешен продукт, да, той е важен, но за нас, за България.

Не можем да не споменем търговията, транспорта като засегнатите сектори и искам да ви обърна внимание, че мерките, които правителството вече гласува за гражданите и фирмите, дето могат да взимат кредити, всъщност са нищо, но от сърце. Казвам ви, ако не знаят какво да направят, да гледат какво правят съседните на тях държави, или какво правят всички засегнати от пандемията държави в света. А те какво правят – без да има директно подкрепа, както за домакинствата, така и за бизнеса, няма да имаме икономика – обяснявам, в повечето страни, мога да ви дам и конкретни примери, в повечето страни са тези бизнеси, които са спрени с извънредното положение за контрол във връзка с коронавируса.

Първо, получават 100% подкрепа за плащане на работните заплати, за да могат да задържат хората в рамките на 2 до 3 месеца, всяка държава според възможностите си и според вижданията си, толкова – 100%. За малкия и средния бизнес, отварям една скоба – малкия и средния бизнес в България заемат 94% от фирмите, и този бизнес е изключително засегнат. Малкият и средния бизнес имат и данъчни облекчения, в смисъл такъв, например в Кипър, два месеца всички фирми, които имат, забележете, намаление на оборотите си над 25% и имат оборот до 1 млн. евро, това е малкият и средният бизнес в Кипър, те два месеца няма да плащат ДДС. В други държави няма да плащат корпоративен данък, а нашите какво направиха – казаха: оо, ама ние отложим ли корпоративния данък, ще имаме бюджетни проблеми. Извинявайте, понеже базата за изчисление на корпоративния данък е 2018 г., ще ви кажа, че в 2018 г. държавата събра 1,3 млрд. от корпоративния данък.

По 1,3 млрд. можеше изобщо да изчезне сега, да изчезне, за да им стане по-леко. Можете ли да си представите, че с така наречените 60%, които ще плащат за засегнатите фирми без да има някакъв критерий, няма критерий – можете ли да ми кажете коя фирма е засегната и коя не е засегната, докато другите държави са сложили критерии. Казах ви за Кипър – 25% намаление на оборота, във Франция това е 40%, на други места е 50% – всяка държава си е направила своя разчет. Но има критерии, които казват, кои са засегнати, освен тези, които са ги затворили фирмите. Получава се мъглявина и никой не знае, ще получи ли или няма да получи помощ, а дори да я получи, реалното облекчение е между 68 лв. и 150 лв. По простата причина, че работодателят от осигурителната вноска плаща 60%, а работника 40% и като сложиш парите, които той плаща, ще видиш, че разликата е толкова – взима 1000 лв. работника и в зависимостта от възрастта на работниците, осигурителната вноска и тяхната реална заплата осигурителната вноска е различна. Така или иначе, ако плащат тавана на осигурителните вноски, данъчно осигурителната вноска, която ще влезе в държавата е 532 лв., колко е разликата – 68%. Така, второто нещо – обхванати са само работниците над трудов договор, а какво става със само осигурените, какво става с 800 000 души, които работят в селското стопанство, и които нямат трудови договори – нищо, но от сърце.

Освен това, забележете, отлагат корпоративния данък до месец юни, само че малкия и средния бизнес, това е корпоративния данък на 2 месеца, а големите фирми на 6 месеца, за големите фирми нищо не се отлага, защото те така или иначе трябва да си го платят юни. На малките им отлагат фактически само с един месец. Извинявайте, така ли ще подкрепим нашия бизнес? Да, финансовият министър не ще и дума да се изрече за ДДС, но в другите страни поне временно, за 2 или за 3 месеца намаляват от ДДС вноската. Понеже Гърция е една от държавите, която не е добре икономически, която е в доста не добро състояние, въпреки това от 24% ДДС вноска основна, за засегнатите сектори вноската става 6%.

В Кипър е 19% основната вноска – става 17% и понеже това е нормална държава, в която има диференцирани вноски на ДДС за туризма, който е основен при тях, за туризма, за транспорта, за търговията вноската става от 9% на 7%. Да, за 2 или за 3 месеца, но това е все пак някакво облекчение. А не като българските пенсионери, на които, видите ли, щели да им дадат „великденски“. То и да нямаше коронавирус пак щяха да им дадат „великденски“. Колко е 50 млн.? „Коледните“ струваха 52 млн., тоест някъде около 40 лв. ще получат 1,200 млн. пенсионери, които получават пенсии под 363 лв., тоест под прага на бедност. А колко са всички пенсионери – 2,140 млн., значи около 70% от пенсионерите ще получат тези 40 лв., защото получават мизерни пенсии. Кажете ми, какво е облекчението, докато в другите страни директно се подкрепят домакинствата. Ще ви кажа, Сенатът на САЩ гласува 1500 долара на човек, във Великобритания – по 10 000 паунда за 3 месеца на всяко домакинство. Германците дават 900 евро на човек, французите и гърците дават по 600 евро, кипърците по 400 – всеки според възможностите си.
Водещ: Ама ние нямаме никакви възможности, г-жо Зайкова, очевидно, че държавата не разполага.
Мика Зайкова: Страната ни, извинявам се, че ви прекъсвам, е с най-малкия външен дълг – 20% ни е дълга – ние имаме възможност дори двойно да увеличим дълга, Европейската комисия махна тавана на дефицита. Извинете, но ние нали разполагахме с 3 млрд. излишък, 10 млрд. резерв, хайде от него 3 ще извадим, заради пенсионерите, но така или иначе все пак имаме някакви милиарди – 4,5 млрд, да, но те минават през БРР, като гаранция за кредити, да, банковия сектор трябва да се подкрепи, това е правилно, но не е достатъчно, не е достатъчно. Така че, нашето правителство поне можеше да се лиши от корпоративния данък, не е кой знае какво.
Водещ: Г-жо Зайкова, с колко ще се свие икономиката?
Мика Зайкова: Тя ще излезе, да речем, до ръста до един и половина. Работата е там ,че ни чака стагнация, зависи от продължителността, защото преди известно време, преди 2-3 дена г-н Биков от парламентарната трибуна каза – „Вие знаете ли колко ще продължи кризата?“ – не, не знаем. „И ние не знаем, за това не можем да дадем точни пари“ А другите държави да не би да знаят, не, никой не знае. Дали ще е 2 месеца, 3 месеца, до септември, но така или иначе при всички положения както бизнеса, така и населението трябва директно да бъдат подкрепени, ако не бъдат директно подкрепени – „жална ни майка“. И за това, аз считам, че при такава развилата се ситуация, ако се случат цифри от предходната криза трябва много да се радваме, но мисля, че Брутният вътрешен продукт ще падне най-малко с 4%. Така, освен това има, макар че за февруари месец данните за инфлацията са никакви – 2,7% при положение, че януари беше 4,2%, но мисля, че няма да бъдат такива цифрите следващите месеци. И пак казвам – не твърдя, че то се дължи изцяло на спекулации, твърдя, че наистина светът е затруднен и то се вижда. Вие виждате как цените ще хвърчат на горе още на едро, а на дребно още повече и няма какво да затварят аптеки, защото вече всички магазини и хранителните и аптеките ще изпитват затруднение по простата причина, че така наречените зелени коридори в Европейския съюз още ги няма. Но те не са чак толкова важни, да ви кажа – защо, защото ние например внасяме 70% от плодовете и зеленчуците, България, която беше на времето страна, която тировете не спираха да излизат от нея, сега внася 70%, защото си унищожихме селското стопанство. Избихме си животните, е няма от къде да дойде млякото, сиренето, кашкавала – само малките ферми не могат да свършат тази работа. Не виждате ли, че като влезете в магазина, има всякакво друго масло, но не и българско, така че няма от къде да дойде, тоест, ние очакваме транспортът да ни снабди, а как ще стане това, когато не зелените коридори в Европейския съюз са важни, по простата причина, че тези неща ги получавахме от Франция, от Испания, и от Италия, които за съжаление са в тежка ситуация и не могат да ни ги продадат. Значи ще разчитаме на търговията с трети страни и още нещо – не забравяйте, че българския брутен вътрешен продукт на 80% се формира от потребление, потребление на инвестиционни фирми и крайно потребление от населението. Е, като нямат тези хора пари и фирмите като не работят, кажете ми, кой ще вдигне потреблението. Най-страшното е, че потреблението ще падне и от там ще падне брутният вътрешен продукт.
Водещ: А очаквате ли инфлация?
Мика Зайкова: Видях, че мои колеги очакват хипер инфлация.
Водещ: О, това е сериозно.
Мика Зайкова: Аз мисля, че хиперинфлация няма да има, но очаквам инфлация.
Водещ: В какъв процент?
Мика Зайкова:Инфлация над здравословната имам предвид.
Водещ: В какъв процент?
Мика Зайкова: За малката кошница цените растат.
Водещ: А бихте ли ни ориентирали в какъв процент инфлацията ще се повиши ?
Мика Зайкова: Мисля, че едно 6-7% ако бъде, пак ще бъдем доволни.
Водещ: Това как ще се отрази на бюджетите на семействата?
Мика Зайкова: Много зле, защото ние поучаваме най-ниските заплати, а хората остават без доходи. Извинявайте, като кажат на безработния да вземе 1500 лв. заем – за какво ще му стигне?
Водещ: А и той кога ще ги върне?
Мика Зайкова: За 3 месеца по 500 лв. какво е това? Нищо. Не заравяйте, че само за 5 дни загубите са равни на половин милиард. Тоест, онзи половин милиард, който го дават на банката за развитие. Разбирате ли? Да, на време беше това, че дадоха на тези, които са на първата линия по 1000 лв. – на момчетата, които са на границата и на докторите, сестрите и т.н. Питам – тези на втората, тоест, продавачите в магазините, в аптеките, в офисите на банките, тези хора не са ли изложени на зараза? Изложени са, какво има за тях – нищо. Така че, когато икономистите сме по-критични, ние подсещаме управляващите, че могат да седнат и да допълнят тези мерки. И най-важното е да въведат критерии, защото българина стана много недоверчив. Всеки мисли, че някои техни фирми ще получат подкрепата, че ако има нещо да дадат, ще го дадат на някакъв близък кръг. Хората станаха много недоверчиви и понеже са затворени вкъщи, нещата стават все по-зле. Разберете, че нервите на хората могат да не издържат, просто могат да не издържат. Хайде да не правим глупости – достатъчно ни е пандемията.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ако има държава поне гладни Българите няма да стоят, и тъй като няма както казва Слави такава държава.Не се произвеждат зеленчуци,плодове и животни другаде освен в двора на къща на този който отглежда малко но знае че на двора пред очите му е по трудо да го окрадът. Заради пртестъпноста не се произеждът такива хранителни стоки, а тези които се произеждат са малко на количество,повечето лошо качество и скъпи. Не можеш да се конкурираш с други държави след като не си създал условият за Българите да инвестират в селското стопанство, и осигуриш равен достъп до пазара на тези хиляди малки фермери които ще работят, дори и да произведът продукция те могат да отидат само на местния малък пазар а стоката им не стига до там къдет трябва. Така че ако крадците не ги окрадът, то рекетьорите идват след тах да ги бият да си продадът реколтата евтино, след това имат малък достъп до пазара, и след като няма ефективно производство свободно от престъпен тормоз цените им са вискоки и неконкурентноспособни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране