18.07.2019 | 23:28
„Информационно обслужване“ отговаря за ИТ поддръжката на НАП и МФ
Хората на Михаил Константинов са прибрали над 34 милиона лева по обществени поръчки за системите на държавни институции
Михаил Константинов

Държавната фирма „Информационно обслужване“ (ИО) АД има пет договора за поддръжка на електронния архив на НАП на обща стойност 33 970 048 лв., съобщи в телевизионното си предаване Слави Трифонов. Информацията за сумата не е опровергана или потвърдена от държавната фирма и до момента, но проверка на ДУМА доказва, че ИО наистина е спечелило милиони за системите на финансовото министерство и НАП.

В сайта на фирмата пише, че „Информационно обслужване“ е разработило, внедрило и (би следвало да) поддържа системата за управление на приходите на НАП, мобилното приложение на агенцията, портала й за електронни услуги и официалния й сайт. От страницата на Агенцията за обществени поръчки е видно, че ИО е спечелило 31 248 408 лв. без ДДС за „Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Министерството на финансите“. На сайта си фирмата се хвали както с цялостно интернет представяне на МФ, така и с мрежа за пренос на данни на МФ, която осигурява свързаността на министерството, включително НАП и Агенция „Митници“, с всичките им подразделения.

През ноември миналата година НАП е поръчала на ИО „поддръжка и развитие на информационна система „Взаимна помощ при събиране“ – MARC за период от 36 месеца. Сумата по договора е 107 640 лв. Още 2 428 000 лв. е дала агенцията за „дейности по поддръжка, администриране, интегриране, развитие и осигуряване на непрекъсната работа на софтуера за управление на приходите (СУП) в НАП“. Договорът е от 2 юли 2019 г. Над 200 хил. лв. са платени на ИО за развитие и поддръжка на информационна система „Интрастат“ по договор от началото на годината. Това са само част от средствата, които фирмата е получила за технологични услуги.

От началото на скандала с безпрецедентния теч на информация от НАП проф. Михаил Константинов, който от 2012 г. е председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“, не се е появил с публичен коментар.

Анализатори забелязаха и знаковото отсъствие на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова. Въпреки грандиозния пробив пред медиите обяснения дава единствено говорителят на агенцията Росен Бъчваров. На въпрос на сайта „Офнюз“ дали тя е на работа, краткият му отговор е бил, че отсъства, а функциите й официално изпълнява заместникът й Пламен Димитров. Финансовият министър Владислав Горанов обаче обяви, че засега не мисли да я уволнява. Санкции щяло да има след приключване на разследването, ако се установят нарушения.

Констатация за сериозни проблеми в киберзащитата на държавата има в годишния Доклад за състоянието на националната сигурност, който правителството прие преди седмица. Техническите, технологичните и кадровите дефицити в държавните институции и дружествата от значение за националната сигурност са с траен характер, а предприеманите мерки за отстраняването им продължават да са недостатъчни за противодействие на съвременните предизвикателства, пише в документа.

Кристиан Бойков, който бе задържан за теча на информация, бе освободен от ареста вчера следобед. Оказва се, че той е копирал неправомерно данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от НАП, която е докладвала в прокуратурата.

„Стои открит въпросът за отговорността на държавните институции по отношение на атаката срещу НАП. Серията от атаки и пробиви в информационната инфраструктура на държавата е индикация за проблем в сигурността“, коментира президентът Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране