04.11.2018 | 11:12
Инвеститори в „Младост“: Иванчева ни заплашваше
Не сме предлагали пари никога, но не строим, посочиха свидетелите срещу кметицата

„Опитваме се да строим от 2012 г., 4 пъти променяме проекта си основно, всяка промяна струва по 70 000 евро, 3 пъти правим частични промени, това са щети за фирмата ни“, заяви в предаването „Тази неделя“ по bTV Александър Лаков, предприемач в район „Младост“, за случай, свързан с кметицата Десислава Иванчева, при който застрояването на парцел в района е възпрепятствано.

Преди ареста си, в края на март, Десислава Иванчева подава сигнал до прокуратурата със съмнения за фалшификация на документи за строителство. Преписката е за строеж на 7-етажна сграда в частен имот с площ 1512 кв. м на ъгъла между ул. „Свето Преображение“ и ул. „Д-р Атанас Москов“ в жк „Младост 3“.

Още през 2012 година имотът е влязъл в плана за застрояване на „Младост“. След среща с кметицата Иванчева, тя предлага на инвеститорите и собственика на имота, теренът да бъде заменен – с друг, собственост на „Софийски имоти“.

„В един момент ние се срещаме с Иванчева и тя започва да ни заплашва. Всичко зависело от нея. Предложи ни да заменим с терен извън регулация“, разказва свидетелката Елена Николова. „Трябва да свалите част от застройката, за да не дразните гражданите на квартала“ – това поискал бившият главен архитект на София Петър Диков. Среща за строежа е проведена и със сегашния архитект на София – Здрако Здравков.

„Всичко е изключително драматично. Не сме предлагали пари никога, но не строим“, добави друг свидетел бизнесменът Логофетов. „Тя скри преписката от ДНСК, която позволява да сторим. Иванчева каза: „Ако вие изобщо искате да строите, ще строите на друг имот, защото аз съм казала. Вие нищо не можете да ми направите. Какво ще ми направите, ще ме глобите ли? Не ми пука. Парите не са ми проблем“, разказа бизнесменът.

По думите му този разговор продължил и в помещение на Столичната община. „Показват ни се чертежи, които Иванчева няма от къде да притежава, показва ни се разработка – къде трябва да отидем, ако искаме въобще някога да строим“. „Ние сме инвеститори, а ни карат да се чувстваме като престъпници. Принуждавани сме да дарим имота си, ако искаме да строим“, завърши той.

Апелативният съд отказа да измени мярката на отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Делото продължава, като основен антагонист на Иванчева и Петрова е бизнесменът Александър Ваклин.

Димитър Логофетов, който е собственик на терен в „Младост“, юристката Елена Николова и инвеститорът Александър Лаков, не са давали подкуп, но и не успяват да изпълнят проекта си в района.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране