23.03.2020 | 11:45
Инж. Павлин Костов: ТЕЦ Сливен предприе редица мерки за предпазване на абонатите и служителите от коронавируса
Преустановяват се посещенията на инкасатори по домовете, информационният център е с ново работно време

-За това какви мерки са предприели в Топлофикация Сливен във връзка с извънредното положение, въведено заради коронавируса разговаряме с директора на предприятието инж. Павлин Костов.

-Темата с разпространението на коронавируса вълнува всички. Аз и екипът ми следим постоянно ситуацията. Анализираме много внимателно възможните икономически ефекти от по-нататъшното разпространение. Предвид обстоятелствата взехме решение да предприемем необходимите мерки за запазване живота и здравето на нашите абонати и служители на Предприятието.

Въвеждаме работно време от 9.00 ч. до 17.30 ч. на нашия информационен център, като ще обслужваме само клиенти на каса, при въведен режим на единично пропускане в офиса и стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Другата мярка, която предприехме, е да преустановим посещението на инкасатори на домовете във връзка с извършване на услуги по вътрешните инсталации и монтажи на електронни разпределители и водомери.

Надяваме се всички мерки, които се предприемат, да дадат резултат и да се овладее заразата с коронавируса. Призовавам хората да изпълняват всички препоръки на Националния оперативен щаб, както и на представителите на държавната и местна власт!

-Инж. Костов, нека се върнем към основната дейност на предприятието и задачите, които предстоят пред вас, особено в екологичната област предвид „зелената сделка“. В тази връзка, моля да очертаете накратко основните приоритети в екологичната политика на Топлофикация Сливен. Кои са най-важните задачи, които сте си поставили?

-Работим усилено за подобряване на жизнената среда на гражданите на гр. Сливен и спазването на екологичните стандарти на ТЕЦ-а чрез влагане на средства за инвестиции в нашите съоръжения и внедряването на екологични горива в производствения ни микс. Наш приоритет е и повишаването на енергийната ефективност. Правим всичко това, за да сме в крак с модерните технологии и да произвеждаме електро и топлоенергия по възможно най-екологичен начин.

-Доколко екологичните инициативи и концепцията за устойчиво развитие са заложени във философията на Топлофикация Сливен? Има ли конкретни примери в тази посока или инвестиции, които сте направили.

-Както вече казах, важно за нас е опазването на околната среда и прилагането в нашата ежедневна дейност на принципите на кръговата икономика. През последните години инвестирахме в нови и иновативни проект. Чрез дейността си допринесохме за кръговата икономика. Нашата инвестиция, която успешно реализираме, за оползотворяване на RDF, е от особено значение за решаването на проблема с отпадъка в нашата област и за минимизиране на вредните емисии.

Замяната на част от въглищата с RDF ни направи по енергийно независими като предприятие, с което се гарантира възможността да продължим да работим нормално. Също така използването на алтернативно гориво е начин да произвеждаме още по-чиста енергия за крайния потребител. Искам да уточня, че RDF горивото е много малка част от енергийния микс, който се използва в централата – едва 3-4 %.

Тенденциите в нашия сектор са за внедряване на повече биогориво, с което да заменим въглищата. По тази причина се надяваме в най-скоро време да получим разрешение да използваме и биомасата в производството ни. Това, което правим на този етап, е с цел да можем да отговорим на всички изисквания на българското и европейско законодателство в областта на опазване на чистотата на въздуха и околната среда.

В бъдеще възнамеряваме да предприемем още по-сериозни промени в дейността си. Имам предвид, че ние планираме да преминем от въглища изцяло на газ и малко количество модифицирано гориво (RDF). Мога да кажа, че е почти готов проектът за газификация на основния котел на топлоцентралата. До края на 2025 г. планираме да преминем към използване на екологични горива.

-В последната една година наблюдаваме, че залагате на пряката комуникация с хората. Преди няколко месеца отворихте вратите си за всички, желаещи да видят съоръженията в ТЕЦ-а отблизо и от Вас да чуят как преминава един работен ден в топлофикационно дружество. Защо?

-Ние винаги сме били отворени за всички въпроси, които интересуват нашите абонати, вкл. и хората, които не са наши клиенти. Смятам, че трябва да има доверие помежду ни. За да вървим напред, е добре да се вслушваме в мнението и препоръките им.

Надявам се Денят на отворените врати да е бил полезен за всички посетители, които дойдоха. Аз и екипа ми разказахме същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF. Запознахме ги отблизо със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност при нас. Успяхме да демонстрирахме на живо как се осъществява самия процес по оползотворяване на RDF.

За нас беше важно всички да се уверят с очите си, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява RDF, който e сепариран и обеззаразен отпадък. Категорично мога да кажа, че благодарение на организацията на работата и внедрените решения Предприятието отговаря на всички екологични норми!

-Вие лично имате ли приемен ден?

-Да, всеки понеделник от 14:00 ч. до 16:00 ч. През останалото време също приемем гражданите, но след предварителна уговорка.

В медиите видях, че третирате и отпадъка от София, така ли е?

При нас се оползотворява сепарираният и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко месеца и от София.

-В края на разговора ни, нека Ви попитам как бихте оценили дейностите, които се предприемат по отношение на управлението на отпадъците в България спрямо регулациите в останалите страни в ЕС?

-Наблюдавам, че се търсят и предприемат добри практики от останалите европейски страни, които също имат проблем с увеличаващото се количество отпадък. Това не е лесен процес. Проблемът не може да се реши от днес за утре, но се върви в правилната посока. Рециклирането и оползотворяването са двата работещи метода в системата на управление на отпадъците. Разбира се, днес рециклирането е по-наложеният метод, но вярвам, че след време ще се докажат ползите и от оползотворяването.

С всяка изминала година се засилва контролът от страна на държавните институции. Отчитам това като правилно решение, за да се спазва буквата на закона. Всичко това ме кара да бъде оптимист, че в обозримо бъдеще страната ни ще заработи по европейските стандарти в областта на управлението на отпадъците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране