12.06.2020 | 10:30
Инж. Павлин Костов: Уредите за дистанционно отчитане на парното осигуряват удобство и точност
Сметките, които клиентите плащат, не са прогнозни, а отразяват това, което човек си е изразходвал за месеца - колкото, толкова. Без изравнителни сметки и изненади, казва директорът на "Топлофикация - Сливен"

Инж. Павлин Костов, директор на „Топлофикация – Сливен“, пред радио „Фокус“ – Сливен за подготовката за новия отоплителен сезон.

-Инж. Костов, вярно ли е , че трябва всички домакинства да монтират в домовете си уреди за дистанционен отчет за новия отоплителен сезон?

От края на 2020 г. се предвижда всички нови уреди, които ще се монтират, да бъдат само такива с дистанционно отчитане на топлинната енергия. За клиентите, които до момента не са монтирали тези уреди, се предвижда задължителното поетапно преминаване към дистанционен отчет. По тази причина ние започнахме да приканваме нашите абонати да монтират на радиаторите си дистанционни уреди, благодарение на които реалното потребление се отчита от разстояние. Освен това няма да се налага наши служители и представители на топлинните счетоводители да засичат уредите на клиентите.

– Какви са другите предимства на този нов начин за разпределение на топлинната енергия и дистанционно отчитане на консумацията?

Основното предимство идва от думата „дистанционно“. В момента показанията на потребителите в сградите, които нямат договор за месечно отчитане, се засичат след приключване на отоплителния период. Както знаем, това отчитане става, като представител на фирмите за топлинно счетоводство посещава домовете на клиентите, засича разходите и после се прави изравнение. Докато при инсталиране на уредите за дистанционен отчет подобно нещо не е необходимо. Самите уреди са с радио модул, който директно изпраща данните от уредите. Казано накратко, без влизане по домовете от страна на външни лица. Това е добре дошло, особено в ситуацията, в която се намираме заради COVID 19. Да, беше отменено извънредното положение, но всички все пак продължаваме да спазваме мерките за безопасност. Другото предимство е, че с уредите самото измерване става редовно на месечна база. Така сметките, които клиентите плащат, не са прогнозни, а отразяват това, което човек си е изразходвал за месеца – колкото, толкова. Без изравнителни сметки и изненади.

– От къде могат да бъдат закупени тези уреди?

Дистанционни реди за индивидуално разпределение на топлинната енергия могат да бъдат закупени както от нас, така и от фирмите за дялово разпределение. Ако уредите бъдат закупени от нас, ние им осигуряваме безплатен монтаж,което според мен е важно предимство. Споменахте извънредното положение заради пандемията от коронавируса.

– Как работихте през тези 2 месеца?

Извънредното положение бе отменено, но ние продължаваме да спазваме стриктно всички мерки за безопасност. Правим го за да минимизираме рисковете за здравето на всички.Знате, че в Сливен за жалост, все още има случаи на новозаразени с COVID 19 и всички ние трябва да бъдем бдителни. Не ни беше лесно през в последните 3 месеца. До сега не сме се сблъсквали с подобна ситуация. Независимо от това направихме всичко възможно и успяхме да запазим целостта на производствения процес. Всички се отнесохме отговорно, защото осъзнаваме отговорността, която имаме към абонатите ни.

Работата по време на епидемия носеше своите рискове, но ние продължихме да се отнасяме към задачите си професионално. Отново искам да благодаря на всички служители на предприятието! Разяснете каква е процедурата при желание на една сграда да се присъедини към централното отопление? Необходимо е решение на Общото събрание на имота, взето при 2/3 мнозинство. След това собствениците излъчват лице, което да ги представлява пред Дружеството и да входира необходимите документи. Ние сме на разположение да отговорим на всички въпроси на сегашните ни и бъдещи абонати. Могат да разчитат, че ще получат навременна и бърза информация. Централното отопление е един от евтините начини за отопление на домовете. Предимството на парното е, че дори да не е включено цял ден, топлината се запазва за по-дълго време. Всеки сам локално може да се спре някои от уредите в жилището или да се намали температурата. В резултат на промените в нашия енергиен микс и внедряването на нови горива, ние предоставяме на абонатите си по по-екологична енергия. Благодарение на очистващи инсталации и електрофилтри, не допускат изпускане на газове и прах във въздуха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране