25.04.2020 | 16:31
Иска ли диктатура Борисов?
Явно извънредното положение започва да се отразява негативно на рейтинга на правителството. Всъщност това е единственото, което го интересува

Здравейте, българи.

Адът засега се отлага. Борисов осъзна, че тези мерки, първо няма да доведат до неразпространение на вируса и второ, явно започва да се отразява негативно на рейтинга на правителството. Всъщност това е единственото, което го интересува.

Днес той обяви, че мерките ще бъдат „охлабени“ /в типичния негов стил/, за да не психясва народа. За съжаление при него виждаме, че това не е помогнало. И тука има нещо много важно – каза, че е възложил на юристите да мислят как да се запазят правомощията на някои институции и без да има извънредно положение. Той спомена за Министъра на здравеопазването, за банките, за кредитите, но дали зад това не се крие една възможност правителството да използва безконтролна власт, въпреки че няма извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание. Такова може да се въвежда само от Народното събрание. Ако има такъв закон, който да позволява правителството да ограничава основни граждански права, без да има такова извънредно положение и то с решение на Народното събрание, открито отиваме към диктатура.

И отново да запитаме, както каза една обществена личност : „За какво ручахме жабетата?“. Както се видя, тези мерки не помогнаха. Виждаме, че хората допълнително се разболяват по къщите от липсата на въздух, на слънце, от това, че са затворени по няколко души в един тесен апартамент, от това, че децата не могат да тичат на слънце и на въздух. Най-вече психиката ни се разстройства от това, че сме принудени ежедневно, да не кажа – ежечасно, да гледаме брифингите, както и изявленията в стил „свободно съчинение“, на напълно неадекватния Борисов, както и на НОЩ. Нагледахме се на неща, за които в една нормална държава, психиатрите биха взели веднага мерки. За съжаление, се показа това – колко е неспособна държавата да се справи в една такава ситуация. И че мерките се налагат с терор, глоби и санкции, както и с арести се налага ред, но липсва организация. За съжаление този ред е само по отношение на придвижването на хора.

Но икономическите мерки, са пълен и тотален провал на правителството. Мерките „60/40“, на първо място са обхванати много малко mредприятия, не повече от 13 %, след което видяхме, че от тях се възползват само и единствено приближените до властта. Тоест – от обществения ресурi, от парите на данъкоплатците, от взетите заеми, парите се разпределят само в близки до властта фирми. Какво става с тези заеми, с тези мерки? Както видяхме, Бо,исов заяви в прав текст, че тези, които са лъгали държавата с данъци и осигуровки, няма да бъдат подпомогнати, което означава, че този, който не си е плащал, е обречен на гладна смърт, ако зависи от правителството.

Всички граждани са равни и никой не може да бъде обричан заради това дали си е плащал данъци и осигуровки. Всички знаем колко некоректни работодатели има. Както и това, че не винаги има достатъчно пари за плащането. Още повече, видяхме, че тези пари не се връщат обратно при хората, а отиват при Домусчиеви, Пеевски и т.н.

И тяхната привидна благотворителност не може да заблуди никого.

Затова е време да помислим дали ще разрешим на управляващите да продължат с тази диктатура, защото след седмица, след две, заразата може и да отмине, но най-сигурното нещо е, че икономиката отива към катастрофа.

Елена Гунчева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране