21.08.2019 | 19:18
Искат постоянен арест за шефа на спецпрокуратурата в Северна Македония
Катица Янева поискала 1 млн. евро подкуп от олигарха Орце Камчев
Орце Камчев

Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева, информира БГНЕС. Според Йовевски има достатъчно данни, че Янева е злоупотребила със служебна власт при аферата „Рекет”, който се отнася за изнудване на обвиняем в Специализираната прокуратура. Няма данни, че политици са замесени в тази афера, заяви Йовевски и уточни, че при обиска е иззет и компютъра на Катица.

Главният прокурор на западната ни съседка допълни, че Янева е влияела върху освобождаването и връщането на паспорта на обвиняемия, а след това е предложила смекчаващи обстоятелства на обвиняемия по делото „Империя“ и превръщането му в свидетел. Днес спецполицаи арестуваха шефката на спецпрокуратурата. Преди това те извършиха обиск на дома й в скопския квартал „Козле”. Разследващите претърсват и офисите на Янева.

Вчера тя даде първите си показания по аферата „Рекет”. В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

Йордан Орце Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране