12.03.2016 | 0:30
Ислямистът Хафъзов засечен в незаконен мюсюлмански молитвен дом
Бившият депутат на ДСП и настоящ независим народен представител бе заснет да пристига за обедна молитва в "склад за обувки" в столичния квартал "Люлин"

Бившият депутат от ДСП и настоящ независим народен представител Хюсеин Хафъзов бе засечен в незаконен мюсюлмански молитвен дом. “Храмът” е замаскиран като склад за обувки в столичния квартал “Люлин”. “Господари на ефира” заснеха Хафъзов да пристига за обедна молитва. След него на мястото се появяват и дипломатически коли от Либия, Йемен, Судан и Румъния.

В двора на храма се вижда и една от катафалките, подарък от Турция, към Главното мюфтийство. Теренът е собственост на фирмата “Смолян Интернасионал”. Съдружник в нея е Хусейн Одех Абу-Калбайн, чието име фигурира в доклад на бившия американски посланик Джон Байерли като председател на фондация “Тайба”. Основателят на фондацията, Абдурахман Такан, е изгонен от България заради нелегално проповядване срещу държавата. “Тайба” целяла чрез дарения да направи Главното мюфтийство зависимо от тези средства. Целта им била радикализиране на българското мюсюлманско население.

По време на проповед, извършена в “склада” или мюсюлманското настоятелство – в зависимост от различните документи, мюсюлманският проповедник казва: “В днешно време цели народи, цели държави са роб на някоя друга, която им е дала заем и тя е длъжна да изплаща в следващите 50-70-100 години. Земята е прокълната, но ако тя е в нашите ръце, то тя е сила! И ние трябва да се стремим към тази сила, ако искаме да служим на Аллах и да бъдем свободни”, казва мюфтията. След това той поставя мюсюлманството в ролята на жертва. Обяснява, че се целяло отслабването на тази религия, става ясно от видеото, излъчено по Нова телевизия.

От Главното мюфтийство обявиха, че в молитвения дом в “Люлин” не се проповядвали нерегламентирани идеи, свързани с радикални течения. Оттам са категорични, че става въпрос за “слухове, витаещи в общественото пространство под формата на неаргументирани съмнения”. В позицията се казва, че в столицата има нужда от нови джамии и молитвени домове. Въпросният дом бил разкрит по искане на “местната мюсюлманска общност”, с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране