01.07.2016 | 0:01
Истанбулските атентатори са от Русия, Узбекистан и Киргизстан
Задържани са 16 заподозрени. Властите признаха пропуски в сигурността

Трима чужденци – от Русия, Узбекистан и Киргизстан, са извършители на кръвопролитния атентат на летището в Истанбул, съобщиха в четвъртък турските власти. В същото време се провеждат операции срещу заподозрени клетки на “Ислямска държава” в Истанбул и Измир, при които са арестувани още трима чужденци.

Турските власти, включително президентът Реджеп Ердоган, вярват, че “Ислямска държава” (ИД) носи отговорността за стрелбата и тройния самоубийствен атентата на третото по големина летище в Европа, макар че ИД все още не обявила това.

Остава въпросът за пропуските в сигурността, дали възможност на нападателите да преминат през няколко контролни точки и да застрелят 43 човека.

Турската полиция идентифицира единия атентатор – Осман Вадинов, чеченец от Дагестан, за който се съобщава, че е влязъл в Турция с руския си паспорт.

Руското външно министерство заяви, че проверява информацията за Вадимов, предаде Ройтерс. Все още няма официална реакция от Узбекистан и Киргизстан.

Турската полиция твърди, че поне веднъж през 2015 г. “руският” атентатор е влязъл в Турция от Рака, известна като “столица” на ИД в Сирия, и се смята, че има връзка с джихадистки клетки в Турция.

“Българска връзка” с другия споменат като “руски” атентатор

Проправителственият в.”Йени Шафак” пише, че “руският” атентатор е роден в Дагестан на границата с Чечения. Изданието посочва друго име на чеченец – Ахмед Чатаев, като заподозрян организатор на атаката. В списък на ООН със санкционирани той е представен като лидер в “Ислямска държава”, отговарящ за обучението на руски говорящите бойци на групировката и е издирван от руските власти.

“Йени Шафак” пише още, че руският гражданин от дагестански произход е влязъл в Турция преди месец, а нападението на летището е включвало 8 терористи – тримата самоубили се, един задържан и четирима, които се издирват.

Аутопсията на телата им е приключила и следствието опитва да идентифицира кои са терористите, казва официалният представител, цитиран от Ройтерс. Вътрешният министър Ефкан Афа каза, че единият от нападателите е разпознат, но не даде подробности.

Агенция БГНЕС междувременно припомни “българската връзка” на чеченеца Ахмед Раджапович Чатаев, който е издирван от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров“Кавказки емират“, а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от“Ислямска държава“. При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на руските съдебни власти, с което отменя решението на съда в Хасково. Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата са, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

Пропуски в сигурността на летище “Ататюрк”

След атентата във вторник вечерта, досега полицията е претърсила 16 различни локации в Истанбул и задържа 16 човека, сред които трима чужденци. Късно в сряда е претърсен апартамент, който тримата атентатори са наели в “Аксарай”, централен район в Истанбул, открити са “дигитални данни” и “документи, свързани с престъпната организация”.

Полицейски източници, цитирани от турски медии, твърдят, че атентаторите са взели такси в 20.45 ч. местно време от “Аксарай” за летище “Ататюрк”. Шофьорът ги описва като спокойни и съвсем не стресирани.

Частни охранители, които са пазили пред входните и изходните врати на терминала за заминаващи международни полети, казват, че в момента на атаката полицейските служители са били напълно неподготвени: “Нападателите са избрали часа точно след ифтар (вечерен прием на храна след поста на Рамадан), така че те бяха неподготвени”, казва единият гард, пожелал анонимност.

Много от полицаите започнаха да се крият, когато стрелецът си проправяше път през терминала за заминаващи към VIP-залата, казва още той.

Негов колега добавя: “Какъв вид безопасност е това? Аз не се чувствам в безопасност тук. В Брюксел затвориха летището за няколко дни след атентатите. Тук го отвориха незабавно, все едно нищо не се е случило. Всичко правят за печалба. Никой не го е грижа за сигурността”, коментира още охранителят.

Това е атентатът, взел най-много жертви в Турция, където за по-малко от година на различни места се случиха 17 атентата, отнели живота на близо 300 души.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че е имало пропуски в сигурността на летището във вторник. Признанието му предизвика бурни критики от опозиционни политици и коментари. Някои от тях изтъкнаха, че няма добра координация между различните полицейски служби и Националната разузнавателна агенция (MIT), която предупреди за възможен самоубийствен атентат седмица преди нападението на летището.

Турският вътрешен министър съобщи в четвъртък, че броят на жертвите при терористичната атака на летището е достигнал 43 души, сред които са 19 чужденци. Най-малко още 230 души са ранени, някои от които тежко.

Двама атентатори нахлуха в летището и откриха огън срещу случайни минувачи, след което се самовзривиха. Третият нападател се самовзриви до един от входовете не летището.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране