27.10.2020 | 23:19
Италианската мафия подкрепя протестите срещу срещу Covid-терора
Затварянето на нощния живот в Италия ще удари с 60% приходите от наркотици на мафиотската структура Камора

Италианската мафия прави всичко възможно да предотврати щети за бизнеса си вследствие Covid-ограниченията, включително като предизвика насилие по време на протести срещу ограничителните мерки, твърдят италианските власти. Според тях мафията е планирала и ръководила демонстрациите в Неапол, където в петък се стигна до сериозни сблъсъци и атака срещу полицаи, предаде „Политико„.

През последните четири дни подобни протести се проведоха в различни краища на страната. Най-недоволни са собствениците на барове и ресторанти, които смятат, че затягането на предпазните мерки ще засегне сериозно бизнеса им. Икономическите проблеми, с които се сблъскаха редица фирми заради кризата, предизвикана от коронавируса, ги превърнаха в лесна плячка за мафията, която ги превзе. Но въвеждането на вечерен час и други ограничения заради нарастването на заразата в последните седмици са лоши новини за новите собственици на погълнатите фирми, доколкото засилените полицейските проверки ограничават свободата им на действие. Според оценки на полицията затварянето на нощния живот в Италия ще удари с 60% приходите от наркотици на мафиотската структура Камора.

Премиерът Джузепе Конте обяви в неделя новите мерки: баровете и ресторантите да затварят до 18:00 ч., а освен това работа спряха обществените фитнессалони, кина и плувни басейни, за да се забави втората вълна на коронавируса. Кампания, Лацио и Ломбардия са трите региона в Италия с най-много случаи на Covid-19. Там бе въведен вечерен час, за да се намали темпът на заразата.

На състоялия се в петък протест в Неапол полицията е идентифицирала познати членове на мафиотските фамилии Камора, за които се смята, че са провокирали насилието. Протестиращите хвърляха камъни по полицаите, атакуваха ги вътре в полицейските автомобили, освен това бяха нападнати и няколко журналисти. Управителят на областта Винченцо Де Лука окачестви събитията като „партизанска война“. Главният прокурор за борба с мафията Федерико Кафиеро Де Рахо заяви пред местния вестник „Матино“, че 200 скутера са следвали протестната демонстрация, след което по даден сигнал са атакували властите. Насилието достигна такива нива на интензивност, които не са присъщи на собствениците на ресторанти, нито на бизнеса, нито на работниците, каза той и добави, че към мирно протестиращите граждани са се присъединили крайнодесни и анархисти. Това, което се случи, представлява истинска, осезаема атака срещу държавата, каза Де Лука. По думите му протестът не е имал нищо общо с легитимните тревоги на бизнесмени във връзка с въведения в петък вечерен час. Според него нещата са били планирани и координирани поне седмица в социалните мрежи.

Мафиотските босове се противопоставят на затваряне и ограничения, защото засилените полицейски проверки по това време пречат на другия им бизнес – рекет и продажба на наркотици, твърди Джузепе Антучи, президент на изследователски център по въпросите на организираната престъпност.

Те бяха съсипани от първия локдаун“, казва той.

Според него мафиотските кланове използват протестите и за да създадат общо атмосфера на недоверие към властите.

За тях е изгодно да създадат конфликт между граждани и държава. Показват, че властите не мислят за хората и не им помагат. И така увеличават масата на поддръжниците си„, твърди Антучи.

И допълва:

Ако един мафиотски бос плати покупките ти в магазина, той се превръща в твой благодетел. Има риск да се върнем 30 или 40 години назад, когато мафиотите бяха считани за съдии, за арбитри, които решаваха проблеми и спорове„.

Според него много бизнеси, които са оцелели след затварянето от пролетта, са пред потъване. А мафията има достатъчно „мръсни“ пари, които може да инвестира и изпере. Ако бизнесите се съгласят на високите им лихви, може в крайна сметка да станат тяхна собственост.

Държавата трябва бързо да помогне на тези бизнеси. Ако не го стори, мафията ще го направи„, казва Антучи.

Двама депутати от Неапол вече призоваха правителството да вземе мерки, за да не попаднат бизнесите под мафиотско влияние. Предупреждение за засилващото се влияние на организираната престъпност отправи и председателят на парламентартна комисия анти-мафия Никола Мора.

Когато липсва подкрепа за социално изключените групи, се появява митът за за добрия мафиот, който те пази и се грижи за теб. На юг, за съжаление, още може да чуете това„, заяви той.

Неапол не е единственият град, в който се стигна до протести. Насилие имаше и в поне още два важни града Северна Италия – Милано и Торино, предаде Ройтерс. Очевидци заявиха, че луксозни магазини са били подложени на погром в центъра на Торино, след като групи от младежи са излезли по улиците след залез слънце. Полицията в отговор използва сълзотворен газ, опитвайки се да възстанови реда в града. До сблъсъци се стигна и в Милано, столицата на областта Ломбардия. „Свобода, свобода, свобода“, скандираше множество демонстранти, докато изразяваха недоволството си от ограниченията и влизаха в стълкновения с полицаи в центъра на града, припомня Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране