29.01.2020 | 19:42
Иван Гешев във вторник: Това са СРС ! Иван Гешев в сряда: Това не са СРС !
Главният прокурор категорично отказа да отговори на въпроса какви са тези записи на телефонни разговори, ако не са СРС

„Не сме показали СРС-та. Това не са СРС. Това, което беше публикувано, е постановление за спиране на наказателно производство“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос за разпространените аудиозаписи, на които се чува разговор на шефа на ВВС и президента Румен Радев.

Думите му днес влизат в открито противоречие с прессъобщението, разпространено от прокуратурата вчера, към което бяха и прикачени звукозаписи. В него се твърди, че тези доказателства са „събрани чрез използването на специални разузнавателни средства, експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.“ и те са част от приобщени по делото веществени доказателствени средства.

Гешев категорично отказа да отговори на въпроса какви са тези записи на телефонни разговори, ако не са СРС. В самото прокурорско постановление за спиране, те са свалени точно като придобити чрез СРС и това изрично е записано поне два пъти в документа. Освен това главният прокурор не каза защо разследването се води от специализираната прокуратура.

Увъртането на Гешев идва ден, след като видни юристи отбелязаха, че разпространението на СРС по неприключило производство е престъпление.

По-рано днес президентът Румен Радев реагира остро срещу действията на прокуратурата: „Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България“, категоричен е Радев.

По негови думи прокуратурата „девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“.

Преди това главният прокурор Иван Гешев обяви, че спира всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело за имунитета на държавния глава. Според него така ще се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

В първото си питане до Конституционния съд главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да знае какво се включва в понятието „държавна измяна“, което е записано като възможност за импийчмънт на президента.

Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение най-малко на 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували „за“. Тогава Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици. Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране