10.07.2015 | 10:33
Иван Искров е в оставка от днес
Парламентът избира наследника му следващия вторник

Управителят на БНБ Иван Искров е в оставка от днес. Той я депозира на 23 юни с писмо до председателя на Народното събрание.

На 23 юни Искров изпрати писмото, в което настояваше наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г. Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова още на 23 юни съобщи, че Българската народна банка ще има нов гуверньор на 15, а не на 11 юли. Причина за това е фактът, че 10 юли е петък и няма как Народното събрание да гласува нов гуверньор по-рано от следващата сряда, когато е първото редовно пленарно заседание.

Очаква се депутатите да гласуват оставката на Искров във вторник на извънредно заседание и тогава да бъде избран и наследникът му. И двете решения ще влязат в сила от сряда – 15 юли.

2 коментара

  1. Бонев каза:

    Радев е пионка, която ще изпълнява чужди заповеди – такъв индивид няма място начело на БНБ.

  2. Чери каза:

    Моля се новият гуверньор да бъде най-опитният, честен и независим кандидат. Визирам всички без Радев, защото за него на всички ни стана ясно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране