04.07.2015 | 10:15
Иван Искров: Политически интриги осуетиха план за спасение на КТБ
БНБ била очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобивали активи с пари на вложителите

Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ. А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея, заяви в интервю за „24 часа” управителят на БНБ в оставка Иван Искров. Според него такъв план бил приложен успешно в други държави.

Искров твърди, че БНБ била очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобивали активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката.

Управителят на централната банка съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и велики тайни за шантаж. „Нямам нищо лично против него, напротив – желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме – аз и моите колеги”, обяснява Искров.

И добавя: „Моите сметки са в левове в български банки, в самолети на Цветан Василев не съм се возил, никога не съм имал преки или косвени финансови отношения с КТБ, или свързани с нея лица”.

Искрав казва още, че през 2008-2009 г. големи финансови играчи се опитали да разклатят валутния борд. Той оценява положително двата си мандата, начело на БНБ. Най-ценният положителен вот, който получил бил ръстът на спестяванията в българските банки. „Не отивам на работа в ЕЦБ – Европейската централна банка. Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина”, казва още гуверньорът в оставка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране