15.04.2019 | 0:01
Иванчева ще съди Иван Гешев за набеждаване
Искат по 20 години затвор за подсъдимите

По 20 години затвор за всеки от тримата обвиняеми по делото „Иванчева“ поиска вчера прокуратурата. Близо 4 часа продължиха пледоариите на тримата прокурори, които настояха и за конфискация на цялото имущество на обвиняемите, глоба в максималния размер и забрана да заемат обществена или държавна длъжност.

Отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са обвинени за това, че поискали 500 хил. евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартала.

И до момента обаче нито един от призованите за разпит свидетели не потвърди, че Иванчева е искала лично пари от който и да е строителен предприемач. Преди дни пък държавното обвинение остана без част от основните показания, на които разчиташе, след като Петко Дюлгеров се отрече от всичко, което е казал първоначално пред разследващите. Той заяви, че показанията му са дадени под натиск от служители на КПКОНПИ.

От прокуратурата вчера отчетоха като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на тримата и влошеното им здравословно състояние. Затова и исканата присъда е намалена от максималната предвидена от 30 години.

Защитата пък заяви, че делото е пример как не се спазват правата на подсъдимите в досъдебното производство. Адвокат Димитър Марковски изтъкна, че клиентката му Десислава Иванчева е била лишена от правото на справедлив съдебен процес. По повод казаното от обвинението, че екскметът на „Младост“ е искала дарение срещу задвижването на преписките за строеж, адвокатът подчерта, че става дума за дарения, направени в полза на жителите на общината. Средствата били вложени в изграждането на детски площадки и зелени площи.

След като изслуша аргументите и доказателствата на прокуратурата и подсъдимите, съставът на съдия Иво Хинов ще произнесе присъдата в началото на тази седмица.

Междувременно Иванчева и Петрова обявиха, че ще съдят зам. главния прокурор Иван Гешев за набеждаване. „Истината винаги побеждава. Тя е на страната на този, който не лъже и се бори за правилните каузи“, заяви Иванчева преди заседанието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране