12.01.2019 | 21:34
Иванка Тръмп – възможен кандидат за шеф на Световната банка?
Според Financial Times освен дъщерята на американския президент сред спряганите имена е и бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли

Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, и бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли са сред малкото спрягани в Белия дом имена за нов директор на Световната банка, съобщи Financial Times. Изданието не уточнява източника си на тази информация, но допълва, че други възможни американски кандидати са заместник-министърът на финансите Дейвид Малпас и директорът на Американската агенция за международно развитие Марк Грийн.

Миналата седмица досегашният президент на институцията Джим Йон Ким изненадващо обяви, че напуска. Той ще сдаде поста на 1 февруари и Световната банка ще се управлява временно от Кристалина Георгиева.

Българката обаче не може да оглави базираната във Вашингтон институция за постоянно, защото президентът на Световната банка по традиция е американец и се посочва от президента на САЩ. Обсъждането на кандидатурите се очаква да приключи към средата на февруари, а изборът на нов президент по план трябва да се случи в средатат на април.

Президентът Тръмп вече беше обвинен в непотизъм заради назначаването на дъщеря си за ролята на специален съветник, а ролята й в Белия дом е неплатена, за да се избегнат обвинения в нарушения на етиката. откакто заема тази официална роля, Иванка Тръмп се срещна с многобройни глави на правителствата и дори се появи като заместител на баща си на среща на световните лидери на Г-20, където седна до британския премиер Тереза Мей и китайския президент Си Дзинпинг. Анализаторите тогава отбелязаха, че този ход е безпрецедентен.

За разлика от някои от останалите споменати от FT кандидати обаче, Иванка няма опит в международната търговия. Преди да се присъедини към Белия дом, тя бе вицепрезидент по придобиванията в корпорацията „Тръмп“. Имаше и собствена модна линия – марката „Иванка Тръмп“, която беше закрита миналото лято. Президентът Тръмп опипваше почвата с името на дъщеря си и за позицията на Ники Хейли в ООН, но в крайна сметка номинира говорителката на Държавния департамент Хедър Науерт, след като бяха повдигнати опасения от непотизъм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране