11.05.2019 | 16:11
Изказване на турския посланик разпали политическите страсти
Призив на Хасан Улусой да се учи повече турски език породи задочен спор между Бойко Борисов и Корнелия Нинова

Изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой за необходимостта да се учи повече турски език разпали политическите страсти и породи задочен спор между ГЕРБ и БСП. В присъствието на премиера Бойко Борисов при откриване на нови промишлени мощности край Кърджали Улусой се оплака от липсата на достатъчно кадри у нас, които да владеят турски език.

„Ще предам едно общо желание на нашите инвеститори-бизнесмени, които искат да се даде заетост, както за българските граждани, които знаят турски, така и за българските граждани, които не знаят турски. Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които, освен български, владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи притока на турски инвестиции в страната“, е заявил на събитието Улусой, цитиран от БНР.

Изказването на Улусой бе разчетено от лидера на БСП Корнелия Нинова като призив за въвеждане на задължително изучаване на турски език.   „Искането на турския посланик за задължително изучаване на турски език в България е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България“, написа във Фейсбук Нинова. Тя припомни, че изказването идва в ден, в който се чества делото на Кирил и Методий.

„Ще потърся отговорност от посланика, ако думите му са предадени правилно“, коментира на свой ред премиерът Бойко Борисов. Той обаче намекна, че Улусой не е разбран правилно. „Аз го разбрах по един начин, а хейтърите в София вероятно по друг. Това, което собственикът ми каза (б.р. на откриващия се завод за автомобилни части на „Теклас България“), че проблемът е с работната ръка, проблемът е с езиковата подготовка, и то писмен. Българите учат и английски, и немски, и китайски. В образованието ние имаме много ясни програми. Работа има колкото искате. Просто трябва квалификация“, обясни Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране