19.06.2024 | 11:26
Изключват Корнелия Нинова от БСП
Ще бъдат извадени и показани и документи, от които се виждало, че тя е била агент под прикритие на десницата и на кръгове около бившия премиер Иван Костов

Кръгове в БСП най-вероятно ще започнат действия за изключването на Корнелия Нинова от партията. Това разкриха пред „Филтър“ няколко независими източника от „Позитано“. Досегашният лидер ще бъде обвинен не само в еднолично управление на организацията, довело до съсипването на столетницата, но и в умишлени действия за съсипване имиджа на партията, довело до рязък отлив на обществена подкрепа.

Щели да бъдат показани и документи, от които се виждало, че Нинова е била агент под прикритие на десницата и на кръгове около бившия премиер Иван Костов. За последното единственото засега свидетелство е пост в социалните мрежи на бившия министър от времето на СДС Валентин Василев. Той написа, че БСП е внедрила много кадри на Държавна сигурност в СДС, но пък десницата е пратила в БСП Нинова, която ще занули социалистическата партия.

Много по-сериозни изглеждат аргументите на лидера на мнение сред червените Асен Димитров. Дългогодишният активист предупреждава, че Корнелия Нинова редовно потъпква вътрешнопартийните закони в БСП и е демонстрирала незачитане на устава на партията. Според него е крайно време на доскорошната шефка на столетницата да й се случват неща, произтичащи от уставните норми на партията, защото ако това не стане, вината за по-нататъшното състояние на БСП ще падне върху Националния съвет.

„Не знам какъв мандат се кани да започне Нинова като депутат, но по правилата, които тя въведе, само за председателя на партията няма ограничение от три мандата или общо 12 години присъствие в Народното събрание в качеството на народен представител. При положение че тя е подала оставка, въпрос на Националния съвет е да съблюдава спазването на правилата и да прикани Нинова да отстъпи мандата си на следващия в листото, от която е заявила, че ще е депутат. При неприемане на необходимите действия от Нинова, Националният съвет може да възложи на парламентарната група на БСП, съгласувано с коалиционните партньори, да отстрани Нинова като член на парламентарната група“, коментира Асен Димитров.

При положение че се стигне до такова решение на Националния съвет, твърде вероятно е част от парламентарната група, сред които са най-верните на Нинова депутати като Георги Свиленски, Иван Ченчев и Христо Проданов, да разцепят БСП на две в парламента, прогнозират независими анализатори на процесите в левицата.

В същото време самата Корнелия Нинова продължава да се запъва и остава депутат. Нещо повече, нейни приближени твърдят, че си прави сметки да се кандидатира отново за председател на БСП. А в случай че реши окончателно да се откаже от поста заради огромното напрежение в партийните редици, ще налага свой кандидат, за да запази контрола над партията.

6 коментара

 1. Лесно е каза:

  да се стовари на Нинова всичко, но се мълчи за непрекъснатите опити тя да се обвинява за всичко, само за да освободи желаното място! Е, вече е свободно, защо ли няма кандидати?

 2. Адам каза:

  Я, стига! Ще изкарате падам Лъжа Нинова едва ли не “жертва на заговор”! “Горката и невинна” та крушовишка “мома”!
  Нинова е позор и бедствие за БСП!

 3. Глупави каза:

  кариеристи, излагат се. Вместо обединение на левите сили, започват война, но тя няма да е срещу Нинова, както им се иска, а срещу цялата БСП, а точно тук бъркат! Нинова само ще спечели от незаконните им действия.

 4. Готова каза:

  партия, само остава да се присвои, лесна и доходна работа…

 5. Стани каза:

  да седна!

 6. Засега каза:

  това е най-добрият начин за мечтаното от години завземане на управлението в БСП, Нинова е главната мишена. Има доста кандидати от години…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране