09.03.2015 | 0:02
Измамници ни жилят с актове от чужбина
Набираме импулсен телефон вместо номер за информация

Измамници, които имат регистрирани импулсни телефони, жилят с фалшиви актове за превишена скорост от чужбина. За схемата сигнализираха потребители в социалните мрежи, които са станали жертва на мошениците.

Най-често измислените глоби идвали от Германия, като формулярът бил напълно реален. Само телефонният номер за информация е променен. В писмото се посочва, че шофьорът е бил засечен с превишена скорост, за което дължи глоба. Наказанията в повечето случаи са такива, които да стреснат шофьора. Започват от 50 евро и често стигат до 250 евро.

При вида на солените санкции водачите веднага набирали посочения телефон за информация. Вместо на немски или на английски обаче в слушалката им се отговаряло на чист български. „Да, вие не сте първият човек, който ни звъни”, бил дежурният отговор. След това гласът в слушалката започвал дълго обяснение за начина на плащане и лихвите, които се дължат, ако това не стане.

Едва когато измаменият се усещал, че набира Германия, а всъщност си говори с българин, и то с доста подозрителен акцент, вече било късно. Телефонната сметка стигала до небесата, тъй като посоченият номер за информация бил импулсен. При прекъсването на първоначалния разговор повторното набиране било невъзможно.

„Получих сметка от 300 лв., след като разговарях с този номер. Опитвах няколко пъти да го набера, но не ставаше. Най-вероятно съм бил блокиран. Интересното е, че аз наистина съм пътувал до Германия. Не знам обаче как са разбрали това, за да ми пратят фалшивото писмо”, разказва един от ужилените във Фейсбук. Друг, който се представя като Иван Добрев от Велико Търново, също публикува оплакването си, придружено дори с въпросния фалшификат.

Той е от същия немски град. Мъжът също е пътувал до Германия наскоро. Бил е в град Карлсруе, в провинция Баден-Вюртемберг. Когато си пристигнал в родното Велико Търново, в дома му вече го чакало заплашителното писмо. „В него грамотно и достоверно се обяснява на немски как кола с определена регистрация (евентуално на мое име) е засечена с над 200 км в Германия, за което аз дължа глоба.

Също се изисква от мен да посоча кой, ако не аз, е карал въпросната кола. Актът, за който става въпрос, е 15 евро. Смешна за техните стандарти санкции. Отдолу е даден номер и адрес за кореспонденция, което всъщност е врътката. Номерът е костинбродски. Това е от тези импулсни номера, които използват врачките по телевизията. Звъниш, обясняват ти 5 минути нещо и в края на месеца – 300 лв. сметка за телефон”, обяснява Иван Добрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране