02.02.2019 | 14:31
Изнасят 20 тона злато от Венецуела към Дубай?
Златото е оценено на 850 млн. долара, които са важен източник на богатство за народа във финансова закъсалата страна

Двадесет тона злато са подготвени за транспортиране извън Венецуела. Товарен самолет е кацнал в Каракас от Дубай, което е повод за спекулации, че златото ще бъде изнесено там, а не в Русия, съобщава агенция „Блумбърг“. Спекулациите идват на фона на натиска от страна на международната общност срещу президента Николас Мадуро да предаде властта.

Съдбата на това злато се е превърнало в повод за притеснения, както във Венецуела, така и в чужбина. Златото е оценено на 850 млн. долара, които са важен източник на богатство за народа във финансова закъсалата страна заради управлението на Мадуро, отбелязва агенцията.

В четвъртък американският сенатор Марко Рубио обяви, че компанията „Noor Capital“ от Обединените арабски емирства организира изнасянето на златото със съдействието на венецуелските власти. Рубио предупреди, че и компанията, и собствениците на самолета, с който златото ще бъде транспортирано, ще бъдат санкционирани от американското финансово министерство.

Преди ден източник твърдеше, че 20-те тона злато все още не са изнесени от Централната банка. Той обаче казва, че златото вече е подготвено за транспортиране.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън на свой ред написа в „Туитър“: „Моят съвет към банкери, брокери, търговци и други фирми: не се занимавайте със злато, петрол или други венецуелски активи, откраднати от венецуелския народ от мафията на Мадуро.“

И „Noor Capital“, и Централната банка на Венецуела нямат официална позиция въпреки запитвания на световните медии.

Тези активи са ключова част от ожесточената борба за контрол на финансите на Венецуела между Мадуро и Хуан Гуайдо, който се опитва да установи временно правителство с подкрепата на САЩ и други страни в региона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране