15.07.2020 | 10:20
Изтрещяване! ГЕРБ: Лидерството на протестите се поема от тинята на обществото
Съучаствате на престъпна група, обърнаха се управляващите към социалистите по повод провокациите пред партийния дом

Нагласата в ГЕРБ продължава да бъде, че страната трябва да чака редовните парламентарни избори през март 2021 г., а не да се насочи към оставка на правителството и предсрочен вот, както искат протестиращите и опозиционните политически сили. Това стана ясно от декларация на парламентарната група на партията по повод провокациите пред бившия партиен дом.

Всъщност в изявлението си управляващите се обърнаха най-вече към БСП, която изглежда смятат за водеща сила на протестите. „Снощи криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха сградата на Народното събрание, заливаха със запалителни течности полицаи и мирно протестиращи граждани, хвърляха боя по сградата на парламента и искаха да го щурмуват. Всичко това е част от един сценарий, за който предупреждаваме от няколко дни, най-вече вас, които сте най-голямата опозиционна сила”, заговори депутатът Тома Биков към социалистите.

Така обаче само предизвика мощни скандирания „Оставка!” от лявата половина на пленарната зала. „Не сме на площада. Да се държим в парламента така, както изисква позицията, в която сме”, реагира депутатът от ГЕРБ на възгласите. И започна по-остро: „Вие съучаствате, волно или неволно, в сценарий на организирана престъпна група, който има една единствена цел …” Това вече съвсем вбеси социалистите, които наскачаха от местата си, наобиколиха парламентарната трибуна и поискаха от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да отнеме думата на Биков. „Не наричам БСП организирана престъпна група, а Божков”, опита се да се оправдае ораторът. И продължи: „Има опит за овладяване на този протест и можете да се окажете в сценарий. Не си давате сметка в какво можете да бъдете вкарани от Васил Божков. Предупреждавахме да не превръщате един криминален казус в полититически.”

Биков обяви, че провокаторите пред бившия партиен дом превземали протестите. „Това е лицето на революцията – онези бандити, които бяха дошли вчера, нямат нищо общо с хората, дошли да си изразят позицията, че не са доволни от едно или друго нещо … В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня … Тези хора не се борят за демокрация и справедливост, а за едни пари, които се пращат от Дубай”, редеше депутатът, а социалистите реагираха с възмутено “Еееееее!”

Той косвено намеси и президента Румен Радев, който според управляващите трябвало да понесе политическата отговорност за всичко, което се случва на улицата.

Накрая Биков уточни какви са нагласите в ГЕРБ: „Затова предлагам дебатът да се върне, където му е мястото – в НС. След 7 месеца ще има парламентарни избори. Властта се взима и дава с избори. Това е гаранцията, че една страна ще върви напред и няма да се връща в годините на политическо насилие.”

1 коментар

  1. другарки и другари каза:

    Ще се удавите в тинята, гербаджийски каскети и мутри ще плуват в нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране