04.07.2023 | 17:20
Известна руска журналистка бе пребита, обръсната и залята с гранофурин в Чечения
В болница с множество фрактури и прорезна рана е и адвокатът Александър Немов, който е пътувал с Елена Милашина

Известната руска разследваща журналистка от “Новая газета” Елена Милaшина и адвокатът Александър Немов са били жестоко пребити в чеченската столица Грозни, съобщиха руските медии.

Двамата са пристигнали в Чечения тази сутрин, за да присъстват на съдебно заседание, на което е трябвало да бъде произнесена присъда срещу Заремe Мусaева, съпруга на бившия съдия от Върховния съд на Чечения Сайди Янгулбaев. Немов е защитник на Мусаева, а Милашина е трябвало да отрази процеса.

Двамата са кацнали на летището в Грозни около 4.30 часа местно време. След това се качили в такси, което по пътя било засечено от други автомобили. Въоръжени мъже с черни маски извадили от таксито журналистката и адвоката и започнали да ги бият с пластмасови тръби. Нападателите опряли пистолет в главата на 45-годишната Милашина и заплашили, че ще я застрелят. Те взели документите, парите и телефоните на двамата, като поискали от журналистката да отключи своя. След отказа й маскираните й счупили три пръста.

След това нападателите обръснали главата на Милашина и я залели с гранофурин. Александър Немов пък е бил намушкан с нож. Юристът има и множество фрактури. Маскираните крещяха: “Бяхте предупредени – не пишете нищо. Махайте се оттук”, разказват пребитите.

Таксиметровият шофьор е откарал пострадалите до болница в Грозни, откъдето Немов е успял да се свърже с колегите си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин е информиран за нападението. “”Безусловно, става дума за много сериозно нападение, което изисква да бъдат взети мерки”, лаконично коментира Песков.

Омбудсманът на Русия Татяна Москалкова се е обърнала към Следствения комитет и прокуратурата на Чечения. Едва след нейната намеса чеченските власти са осигурили транспортирането на Елена Милашина и Александър Немов до лечебно заведение в Северна Осетия. Оттам двамата ще бъдат прехвърлени в Москва.

Междувременно Зареме Мусаева беше осъдена на пет и половина години затвор по обвинения в мошеничество и насилие срещу представител на властта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране