26.05.2020 | 11:16
Иззети предмети от колекцията на Божков вече се продават
Безценният ритон вече е на свободния пазар

Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на свободния пазар, сезира сам бизнесменът в профила си във Фейсбук. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример „е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите“.

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части – рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация „Тракия“, която продължава опитите да я върне от държавата.

„В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата“, пише Божков. Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите. „С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София“, пише той във „Фейсбук“. Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране