09.10.2020 | 11:13
Йончева атакува Борисов и Нинова
Според евродепутата премиерът вади България от Европа, а соцлидерът отклонява вниманието от важното в резолюцията на ЕП

Евродепутатът Елена Йончева атакува едновременно премиера Бойко Борисов и соцлидера Корнелия Нинова. Йончева обяви, че Борисов вади България от Европа, а Нинова участва в отклоняване на вниманието от важното в гласуваната ден по-рано резолюция в Европейския парламент.

„Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза извън европейския път, тя показва, че Борисов вади България от Европа с управлението си в последните 10 години“, коментира Елена Йончева пред Би Ти Ви. Според нея всички, които говорят за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“, отклоняват от основното, за което говори тази резолюция.

Тя е за върховенството на закона и правата на човека, обясни  Йончева. Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати.

„Документът казва, че това правителство не е легитимно за ЕС, това е „жълт“ картон за правителството, следващият трябва да е „червен“ от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите“, коментира Йончева.

Във финалния текст Европарламентът изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Според Йончева в резолюцията никъде не се говори за македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската конвенция:

„В 17 точка пише, че ЕП приема решението на Конституционния съд, казва се, че Конвенцията трябва да бъде ратифицирана, но се казва и че трябва да се ратифицират тези елементи, които не противоречат на Конституцията и се пояснява – темите, свързани с насилието над жените, увеличаване на центровете, където могат да получат помощ. Прави се опит от ГЕРБ, както и от националистите, някои от колегите от БСП също попадат в този капан ,да се измести същността на тази конвенция“, посочи  евродепутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране