04.10.2020 | 2:09
Йончева: Нинова знаеше, че прокуратурата ще ме атакува
По чия поръчка е действала председателката на БСП?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предупредила Елена Йончева, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“. Това разказа Йончева пред Euractiv.

Разговорът е бил проведен през юли 2018 г., като Йончева тогава е мислила, че Нинова е искала да я предпази. Днес обаче тя е убедена, че червената лидерка е „предавала послание на властта“.

„Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Аз й казах, че няма от какво да се притеснявам и ще продължа това разследване. Тогава допусках, че г-жа Нинова просто иска да ме предпази от евентуален удар на прокуратурата и я уверих, че нито аз, нито тя има от какво да се притеснява, защото в моята биография няма нещо, което да е притеснително“, каза Йончева, която е евродепутат (БСП, Алианс на социалисти и демократи).

Тя допълни, че в края на годината е получила искане от прокуратурата за сваляне на имунитета.

„По чия поръчка е действала Нинова можем само да гадаем, аз казвам какви са фактите. Но когато няма политическа подкрепа за моите сигнали, защото те са общо три, не е само къщата в Барселона, тези сигнали вече не стоят сериозно, изглеждат като една лична битка. Аз нямам лична битка с Борисов. Освен това никога г-жа Нинова не е отправяла искане към г-н Цацаров (бившият главен прокурор – бел. ред), към разследващите органи, да се обърне внимание за тези сигнали. Освен това, когато направих тази експертиза в американска лаборатория, не съм чула от г-жа Нинова, че има такава експертиза, която доказва, че това е гласът на Борисов. Вие какъв извод ще си направите?“. Така евродепутатът отговоря на въпроса дали Нинова е действала по поръчка на премиера Бойко Борисов.

Запитана защо споделя тези смущаващи неща едва сега, Йончева казва, че дълго е вярвала, че председателката на левицата е искала да я предпази, но сега е преценила, че би било “съучастие“, ако продължи да мълчи.

В петък Елена Йончева бе гост на предаването “Студио Хъ” по телевизия 7/8. Там тя подчерта, че няма съмнения в съществуването на договорка между Нинова и Борисов, защото вижда какво се случва със сигналите, които е внесла срещу премиера. Тя повтори, че не е получила подкрепа от лидера на БСП за тези сигнали, нито с подпис, нито с позиция.

В края на януари 2019 година, няколко месеца преди европейските избори, Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу тогавашния депутат от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. Тогава разследващите обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ.

Въпреки проблемите с прокуратурата, БСП лансира своя депутат и бивш журналист Елена Йончева за водач на листата за европейските избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране