27.08.2019 | 11:50
Jonson&Johnson ще плати $572 млн. за пристрастяване към лекарства
Съдия в Оклахома реши, че компанията е отговорна за задълбочаването на проблема в щата, като е наводнила пазара с болкоуспокояващи

Фармацевтичният гигант Jonson&Johnson беше осъден да плати компенсация от 572 милиона долара заради епидемията от употреба на опиати в САЩ, съобщи Си Ен Ен. Съдия в Оклахома реши, че компанията е отговорна за задълбочаването на проблема в щата, като е наводнила пазара с болкоуспокояващи. Акциите на Jonson&Johnson паднаха с 5 процента след обявяването на присъдата.

Делото, заведено от главния прокурор на Оклахома Майк Хънтър, е първото, което стигна до съдебен процес от хиляди подобни искове, заведени от местни администрации срещу производителите и разпространителите на опиати в САЩ. Хънтър искаше от Jonson&Johnson компенсация от 17 милиарда долара, с които компанията да плати за рехабилитационни и образователни програми за опиатите в щата в следващите 30 години. Процесът се следи отблизо от тъжителите в над 2000 подобни дела. Някои адвокати на тъжители сравняват процеса в Оклахома с голямото дело срещу тютюневите гиганти, което завърши с присъждането на колосалната компенсация от 246 милиарда долара през 1998 година.

Според Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ, опиатите са отговорни за смъртта на 400 хиляди души в периода от 1999 до 2017 година. В САЩ масово са назначавали мощни опиати без необходимост Медици в Съединените щати са предписвали мощен опиат, без да съществува сериозна причина за това, съобщава АФП. Опасното болкоуспокояв… Прочети повече В продължилото седем седмици дело в Оклахома, обвинението твърдеше, че Jonson&Johnson са провели дългогодишна рекламна кампания на болкоуспокояващи лекарства, като се изтъквали техните предимства, но са минимизирали споменаването на опасността от пристрастяване. Компанията отхвърля обвиненията и твърди, че техните обезболяващи са едва 1 процент от всички подобни продукти на пазара, както и незначителна част от този тип препарати, предписани в Оклахома.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране