12.01.2021 | 13:50
Йордан Цонев се оплака на президента, че вече имал пришки от говорене…
ДПС се притеснени, че изселниците в Турция няма да могат да гласуват за тях заради пандемията

„Пришки ни излязоха да говорим за гласуването зад граница“. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на консултациите с президента Румен Радев за следващите избори.

Той добави, че българските граждани зад граница са със суспендирани конституционни права по отношение на вота. Според него не бива у нас да се въвежда гласуване по пощата и уточни, че изборите в САЩ са показали, че тази практика поражда противоречия.

ДПС поиска да чуе от президента кога смята да насрочи парламентарните избори. „Ние ще очакваме да чуем вашата логика и поглед към определяне на дата на изборите, за да може ние от наша страна да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията“, заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. И напомни, че основната отговорност за решаване на проблемите с COVID-19 са на изпълнителната власт. Президентът не даде дата на вота. Радев отново повтори, че чака подписването на договора за доставката на машините и здравния протокол, и чак след това можел да насрочи изборите.

„Ще се постарая по най-бързия начин за дата“, отклони конкретния отговор държавният глава.

„Не сме получили отговори за здравния протокол в какво точно ще се състои. Той не е просто здравни мерки, от него зависи прозрачността на вота“, каза президентът. Радев констатира, че с ДПС имат еднакви виждания за трите основни цели на машинния вот. „За машинното гласуване сме на единни позиции“, каза той.

ДПС отново поставиха проблема с гласуването в чужбина и изразиха скептицизъм към гласуването по пощата.

„На ДПС пришки й излязоха на устата да говори на тази тема за гласуването в чужбина. И сега, когато пандемичната обстановка усилва този проблем, той си съществува отпреди това“, заяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Той заключи, че реално правата на нашите сънародници зад граница са суспендирани. ПГ на ДПС още не е обсъждала идеята за вот по пощата, но принципно Цонев посочи, че сме видели негативния пример от това на президентския вот в САЩ, където много голяма част от избирателите показаха недоверие към резултатите.

„Гласуването по пощата има много лош пример от последния месец в една голяма демокрация, а там има традиции в това гласуване“, каза Цонев. „Големите демокрации, като не могат да го подсигурят, аз се съмнявам че нашата неукрепнала демокрация е способна да го направи“, добави зам.-председателят на ДПС.

Относно идеята за видеонаблюдение в избирателните секции Цонев припомни, че това е старо предложение на ДПС, което беше отхвърлено.

Лидерът на партията заключи, че не е добре в този момент да се пипа Изборният кодекс, но след като това ще стане, движението ще участва със своите предложения в дебатите.

„Ние вече сме в предизборна кампания и по време на такава промени в изборния процес никога не са получавали добра атестация“, каза Карадайъ.

„Абсолютно сте прав, не е добре да отваряме Изборния кодекс преди самите избори, но така или иначе той вече ще бъдат отворен заради хората в карантина“, отвърна Румен Радев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране