10.08.2020 | 1:51
Йосиф Миладинов вече е най-бързият ни плувец
Антъни Иванов ще се готви с олимпийски шампион

Йосиф Миладинов вече е най-бързият българин във водата, след като подобри националния рекорд на 100 м св. стил – „кралската дисциплина“ в плуването.

Ден след като живеещият в Швейцария 17-годишен пловдивски талант направи изумителна поправка на 100 м бътерфлай на държавното първенство за юноши старша на голям басейн във Варна, той спря хронометрите на 49,27 сек. в свободния стил. Предишният рекорд в дисциплината държеше Александър Николов (ПСК Черно море, Вн) – 49,53 сек. от 30 юни 2017 г., също на държавно първенство, но в София.

Рекордът на Миладинов е и за старша възраст. Асът на пловдивския Младост’91 подобри с почти 2 секунди собствения си най-добър резултат от 51,23, поставен на 13 април 2019 г. в Грац по време на турнира „Мултинейшън“. Олимпийският норматив „А“ е 48,57 сек.

Плуването на вицешампиона на 100 м св. стил Дениел Нанков (ПСК Черно море) също заслужава адмирации, тъй като е под 51 сек.  – 50,72 сек.

Миладинов направи общо 5 рекорда само за два състезателни полудни.

В първия си старт във Варна той триумфира с 51,55 сек. на 100 м бътерфлай като коригира собствения си национален рекорд от 51,91 сек. Това време му гарантира финал, дори медал на голямо състезание. Постижението му е и нов национален рекорд за старша възраст. Такъв е и върховият му резултат, с който грабна златото и на 50 м свободен стил с 22,89 сек.

Другата ни звезда в плуването – Антъни Иванов пък ще води съвместна подготовка цяла година със сензацията в световното плуване от Игрите в Рио 2016 Джоузеф Скулинг. Сингапурецът влезе в историята на плуването, след като в Рио победи идола си Майкъл Фелпс (САЩ) и спечели златото с олимпийски рекорд на 100 м бътерфлай. Той и Антъни ще тренират в басейна на университета Вирджиния Тех до Игрите в Токио.  В края на месеца Иванов започне трети курс в престижния американски университет.

Първият семестър ще е онлайн, но това няма да се отрази на тренировките във вода
Още при завръщането си в Америка Иванов бе подложен на нов PCR тест за коронавирус, който вече изкара у нас. Той се разболя при престоя си в родния Велико Търново и въпреки че нямаше симптоми, предпочете да остане в Инфекциозна болница в София, за да е сигурен, че е здрав.

„Благодарни сме на екипа на болницата, които се грижеха за Антъни по най-добрия начин“, заявиха от семейството на плувеца, който се надява да извлече максимума от сътрудничеството си със Скулинг, за да стигне до мечтания олимпийски финал на 200 м бътерфлай в Токио.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране