11.08.2023 | 14:25
Как бързо да намалите кръвното налягане без хапчета – съвети от кардиолог
Пациентите с високо кръвно обикновено винаги имат лекарства в себе си

Никой не е имунизиран от внезапни спадове на налягането, особено ако такива проблеми вече са се случвали преди. Как можете да помогнете на себе си или на свой близък?

Пациентите с високо кръвно обикновено винаги имат лекарства в себе си. Те знаят кога да вземат хапче и кога да помолят за помощ. Но се случва налягането да скочи внезапно, а човек да не е имал такъв проблем преди. Или по някаква причина лекарствата да не в болния.

Какво да направите, ако състоянието ви или на хората около вас внезапно се влоши? Състоянието се познава по известни симптоми – главата ви боли, изпитвате замаяност, има звънене в ушите.

Инструкции стъпка по стъпка от кардиолог

Запазете спокойствие

Нищо чак толкова ужасно не се случва, а стресът, страхът само ще изострят проблема. Важно е да се успокоите и да не се тревожите. Мислете за хубави неща, за близките си хора, семейството, за предстоящата почивка, за животни, природа – превключете фокуса на вниманието, съветват кардиолозите.

Заемете правилната поза

Седнете на стол, на стъпало или на висок диван с балансирани крака. Така кръвта от торса и мозъка отива в депото – вените на краката. Важно е краката да не докосват пода: по този начин мускулите ще са отпуснати, а не свити, следователно няма да могат да изтласкат кръвта обратно към сърцето.

Друг вариант: можете да поставите топли компреси на краката си или да потопите краката си в леген с топла вода. И в двата случая съдовете на долните крайници се разширяват, цялата кръв се съсредоточава там, като по този начин разтоварва съдовото легло на главата, тялото и сърцето.

Осигурете си чист въздух

Отворете прозореца (за предпочитане) или включете системата за охлаждане на въздуха – така ще осигурите доставката на кислород в мозъка.

Мозъкът буквално набъбва с увеличаване на налягането, тъй като органът е в затворено пространство, а кръвният поток се увеличава по време на хипертонична криза. Оттук и церебралните симптоми, които могат да се наблюдават по време на криза : гадене, повръщане, замаяност, шум в ушите, замъглено зрение, дезориентация. Затова е толкова важно да дишаме, обясняват лекарите.

За същата цел свалете и всички стегнати колани от себе си, разкопчайте яката на ризата за подобряване на кръвообращението.

Яжте краставица

Изяжте 2-3 пресни (не солени!) краставици. В идеалния случай с магданоз и целина. Това е отличен диуретичен коктейл – излишната течност бързо ще се отстрани и налягането ще намалее. Между другото, динята също има отличен диуретичен ефект.

Пийте малко зелен чай

Тук трябва да внимавате и е препоръчително да знаете предварително как тази или онази напитка влияе на тялото ви. За постигане на диуретичен ефект могат да се използват и зелен, жълт, червен чай, улонг, цикория. Но при някои хора ефектът от излагането на теобромин, ксантини и кофеин може да надделее и налягането се повишава парадоксално. Бъдете внимателни!

Съвет: предварително изучавайте тялото си. Измерете кръвното си налягане, след това изпийте две чаши зелен чай и след 20 минути измерете отново. Ако падне, значи всичко работи!

Осигурете си тишина

Изключете ярките светлини, силна музика, изключете работни разговори и чатове – в този момент трябва да се погрижите за здравето си. На някои хора класическата музика им помага да се отпуснат. Ако забележите такъв ефект, тогава можете да включите нещо от Чайковски или Бах по ваш избор.

И не забравяйте да дишате правилно! Спокойно, дълбоко, без резки вдишвания и издишвания. Техниката на дишане в квадрат помага на много хора да се успокоят незабавно.

Лора Костова

1 коментар

  1. Изпитано каза:

    Високото кръвно бързо се смъква с изяждане на половин-една чаша кисело мляко с около четвърт чаена лъжичка канела, ефектът е до 15-20 минути, налагало ми се е досега поне 4-5 пъти да го прилагам, действа безотказно, след което преминавам към предписаното лечение с редовните си лекарства. Прочела съм го в интернет първия път, когато ми се случи през нощта, нямаше какво друго да направя, тогава бях в провинцията и там нямаше лекари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране