12.02.2015 | 18:18
Как човек на Пеевски и Борисов прилапа завод “Рубин”
Покривана сред пушилката на Пеевските медии, групата около Александър Сталийски и Бисер Лазов усвоява безнаказано активи, кредитирани от КТБ

Медийната машина на Пеевски ни обяснява как Цветан Василев е продал за 25 млн. лв. завода си за стъкло „Рубин“ и е духнал с парите по сръбските кръчми.

Дописката е с първоизточник в. „Преса“, формална собственост на известния като агент Бор Тошо Тошев. А е формална собственост, защото появили се в интернет още през юли 2014 г. документи показаха, че дружеството – издател на вестника е в практически фалит.  То има огромни необслужвани кредити към фирмата „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв. Кредити, които не са обслужвани и за които „БГ Корпорейшън“ поиска обявяването в несъстоятелност на „Преса“.

Но понеже вестникът има тази способност да гълта все нови и нови средства, очевидно агент Бор се преоринтирал към нови източници на финансиране, срещу които предоставя услугите си.  А услугите му са новаторски – прави впечатление, че въпросната дописка за тази доста специфична сделка е написана от…политически „журналист“.

Оставете преса всякаква

Да оставим недоразумението „Преса“ настрана.  Сделка за активите на „Рубин“ има. Но в нея всъщност участва група, оформила се около партньора за футбол на премиера Борисов Александър Сталийки и основният свидетел на прокуратурата по случаят КТБ Бисер Лазов.

Както вече описах в предишен пост, един от най-крупните депозанти в КТБ – Александър Сталийски и партньорката му в живота и екс-водеща в ТВ7 и екс-директорка на продуцентска компания Виолета Сечкова превъртяха голяма част от 30 млн. лв. депозит през цесия.

На 24 октомври 2014 г. двамата, всеки поотделно, докладват в КТБ, че са продали правата си върху депозита, а квесторите скорострелно още на 27 октомври осчетоводяват двете операции. Но кой е купувач? Купувачът очевидно е тръпнал в очакване да купи заветните депозити. Защо ли? Ами защото тръгва на пазар само ден след като се учредява. Сталийски и Сечкова са продали депозитите си на фантомната компания „Кепитъл Инвестмънт“. Тя е регистрирана на 23 октомври 2014 г., а ден по-късно вече придобива 9.945 млн. лв. от Сечкова и 20.286 млн. лв. от Сталийски.

С 20.071 млн. лв. от тях напълно кухата компания „Кепитъл Инвестмънт“, зад която стоят интересите на Сталийски завърта цесия със собственика на фабриката за стъкло „Рубин“ – “Рубин Инвест”. Според запознати със сделката целта на подставените лица на Сталийски е била не толкова да спасят от кредит завода в Плевен, колкото да влязат в ролята на кредитор там. Очакванията са фабриката да има проблеми с обслужването на кредита си, който вече не е към КТБ, а към „Кепитъл Инвестмънт“ и чрез цесията новите господари на деня да станат потенциални собственици на завода.

Операция „кражба“

Новото в операцията по усвояване на „Рубин“ за без пари е сделката, описана в грандиозната дописка на „Преса“.

Всички активи на завода „Рубин“ са прехвърлени чрез апорт в новосъздадено дружество – „Рубин пропърти“. Компанията е вписана в Търговския регистър на 26 януари 2015 г. и е регистрирана на столичния бул. Витоша No 68, ет. 2. На същия адрес е регистрирана и мнимата инвестиционан компания „Кепитъл Инвестмънт“. Именно тя е дружеството, което апортира активите – имоти, сгради, машини.

Сигурно се чудите как активите са станали собственост на „Кепитъл Инвестмънт“. Е, нали си спомняте за цесията за 20 млн. лв., първоначална собственост на Сталийски, а после на компанията-пощенска кутия. Да, „Кепитъл Инвестмънт“ е придобила активите срещу задължения на “Рубин Инвест”, които не са изпълнявани. А не са изпълнявани, защото за това се е погрижило ръководството на „Рубин“, оглавявано от човека на Бисер Лазов – Валери Филипов. Филипов впрочем е отговорен за цялата криминална операция. Защото всички сделки са ставали без одобрението на общо събрание на акционерите в „Рубин инвест“ и без участието на мажоритарния акционер – „Витро инвест“, за което се смята, че е контролирано от Цветан Василев.

Сигнал какво ще се случи в „Рубин“ се появи още в средата на януари, когато отново без одобрението ан акционери всички търговски операции на стъкларския завод бяха изненсени в новоучредена компания – „Рубин трейдинг“. Така „Рубин инвест“ е лишена и от теоретическа възможност да покрива задълженията си към новите си кредитори – подставените лица зад Сталийски.

Но за пред публиката е спусната версията, че Василев краде парите. Това впрочем е вече запазена марка за Пеевските операции. Различен е само изпълнителят от богатата палитра с Пеевски „медии“. Атаката по БТК преди и по време на промените в ръководството на телекома се водеха от в. „Труд“.

Днес е дошъл моментът да се отчете и агент Бор.  Остава открит въпроса как Сталийски е успял да спести такава крупна сума. Дали това представлява интерес за прокуратурата? Дали пък тази крупна сума не е натрупана от скандални договори между управлявана от Виолета Сечкова компания и ТВ7. Договори, с които Цветан Василев е трябвало да “се откупва” да не му се случи случката, която вече му се случи. Дали тези договори не ги е разписал онзи евродепутат станал известен като “остави го тоя капут”.

Мирослав Иванов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране