13.05.2019 | 15:10
Как Костадин Костадинов „се отказа“ от партийната субсидия
Въпреки заявката формацията му "Възраждане" е получила от държавата над 885 000 лева за 2017 и 2018 г. и е изхарчила част от парите по любопитен начин

Един от вечните спорове в българската политика е как трябва да се финансират партиите и следва ли те да получават държавна субсидия, за да не изпадат в зависимости. Другият спорен въпрос е – ако има държавна субсидия, колко голяма трябва да е тя и следва ли да има някакъв таван.

Едно от радикалните виждания е субсидии изобщо да не се дават. На това привърженик, поне на думи, е лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Това е единствената формация, която получава партийна субсидия, без да е представена в Народното събрание. Паричната помощ от държавата й се полага по закон, тъй като „Възраждане“ взе повече от 1% от гласовете на изборите през 2017 г. Костадин Костадинов предизборно тогава обеща, че ще се откаже от евентуално държавно финансиране.

След вота на 26 март 2017 г., когато „Възраждане“ получи 37 896 гласа (1,11%), лидерът отново заяви, че ще се откаже от субсидията. Впоследствие обаче това, изглежда, не се случи, а един от кандидат-депутатите й – Минчо Христов, побърза да се разграничи от формацията.

Какво сочат числата две години по-късно? На сайта на Сметната палата се публикуват годишните финансови отчети на партиите.

Какво е декларирала партия „Възраждане“?

През 2017 г. тя е получила 384 440 лв. държавна субсидия, а през 2018 г. – 501 444 лв. Общо, за тези две години финансовата инжекция от бюджета за „Възраждане“ е в размер на 885 884 лв.

Според годишния финансов отчет, към 31 декември 2018 г. партията разполага с парични средства в банкова сметка в размер на 530 916,75 лв., както и с 965,97 лв. в брой. Документите казват, че на практика всички приходи на „Възраждане“ са от държавна субсидия. Членски внос не е събиран. Дарения също няма, ако изключим 100 лв., получени през 2017 г. от лицето Георги Атанасов Христов.

Калкулацията сочи, че макар на думи „Възраждане“ да се е отказала от държавната субсидия, тя е изразходвала официално около 354 000 лв. през 2017 и 2018 г., а в сметките й се съхраняват над 530 000 лв. от същата тази субсидия. Според отчетите на партията, през 2017 г. от субсидията са направени дарения в размер на 168 768 лв. За „външни услуги“ пък са платени 35 000 лв. Неусвоени за 2017 г. са останали 183 148 лв. Тези неусвоени средства не са върнати на държавата, а са си останали в банковата сметка на партията.

През 2018 г. от получените над 500 000 лв. държавна субсидия са изразходвани 56 850 лв. за дарения. Другите пера са „наеми“ – 12 053 лв., „разходи за провеждане на пресконференции“ – 2582 лв., най-големи са „разходите за популяризиране дейността на партията“ – 83 340 лв.

За счетоводни и одиторски услуги са платени 4770 лв., а за банкови такси – 224 лв.

От субсидията е останала неусвоена част в размер на 341 694,22 лв.“, сочи годишният финансов отчет на партия „Възраждане“ за 2018 г. Парите, разбира се, не са върнати на държавата, а се трупат в банковата сметка.

Потърсихме за коментар лидера на формацията Костадин Костадинов, който е с националистически възгледи и е бивш представител на ВМРО, на „Атака“ и на НФСБ. Той видимо се раздразни, че се интересуваме от субсидията на „Възраждане“.

Любопитното е, че Костадинов продължава да твърди, че партията му не ползва държавно финансиране. Той, например, обясни, че разходите за популяризиране дейността на партията в размер на 83 340 лв. били за „учебници, които са издадени, по родинознание и които са разпространявани безплатно.”

Въпросният „учебник“ всъщност е книга, писана от самия Костадин Костадинов, както признава той. Според него конкретните 83 340 лв. били платени на печатници. На въпроса защо са отчетени като „популяризиране дейността на партията“, Костадинов отговори: „Когато раздаваме учебниците по родинознание, това е единственото перо в отчета на Сметната палата, под което може да мине. Иначе как да стане? Партията има ли право да издава учебници? Няма право. И затова ние ще бъдем глобени заради това, че издаваме учебници, видите ли. Имаме наглостта, представяте ли си, да издаваме учебници по българска история и още по-голямата наглост да ги раздаваме безплатно на българчетата.”

Тъй като от отчетите не става ясно в чии сметки са попаднали парите, попитахме за какво са изхарчени и средствата за дарения през 2018 г.

Костадин Костадинов обясни: „Дарени са за войнишки паметници, дарени са за църкви, дарени са за фондации, които също подпомагат ин-витро процедури, тъй като има двойки, които не могат да бъдат подпомагани от държавния фонд за ин-витро.”

Лидерът на „Възраждане“ видимо се дразнеше от въпросите за субсидията и на моменти повишаваше сериозно тона. „Нашата субсидия е капка в морето. Държа да подчертая, че ние получаваме 1% от държавната субсидия в България“, каза той. На въпроса защо тогава са се натрупали над 530 000 лв. в сметката на партията, Костадинов даде следния отговор: „Те вече не са толкова, защото ние продължаваме да даряваме, тъй като това е била сумата към края на 2018 г.”

На коментара, че са останали неизхарчени над 180 000 лв. и през 2017 г., Костадин Костадинов отговори: „Да, защото, когато ние правим дарения, господине, ние ги правим по следния начин. Ето сега например, когато бяхме в Малта, от страна на българската общност ни помолиха за това, да си закупят учебници за училището, както и да си закупят носии за българския фолклорен ансамбъл. Тъй като българската държава не им помага по никакъв начин и никой не им обръща внимание, ние ще направим такова дарение. Отделно от това отново там след разговор с президента на Малта е дадено разрешение да се направи паметник на свети Кирил и Методий. Познайте кой ще даде отново парите?”

Костадин Костадинов обясни, че във „Възраждане“ не харчели средства за заплати, за гориво, за служебни коли, за телефони… за разлика от другите партии. Уж отреклият се от партийната субсидия Костадинов отказа да отговори дали ще ползват от държавните пари за настоящата предизборна кампания.

Ще видите, когато излезе нашият отчет, как сме харчили парите си – нашите пари. Вашите пари“, ядоса се националистът. Имаме определено разходи и тези разходи си ги посрещаме“, коментира още той.

Костадин Костадинов в един момент заяви, че няма да отговаря на повече въпроси, ако не му се каже незабавно кои партии плащат на „Флагман“ за предизборна реклама, макар че информацията е публична по закон. Накрая той дори премина към закани: „Да си знаете – когато „Възраждане” започне да управлява България, вие и хората, които са ви… как да кажа… хората, които са ви собственици на вашата… не знам – фирма, медия и т.н., ще бъдете принудени да отговаряте на много въпроси, на въпроси пред българския народ, защото заради вас България умира…“

Потърсихме за коментар Минчо Христов, който бе водач на листа на партия „Възраждане“ през 2017 г. Сега той пак се явява, но вече като независим кандидат за евродепутат. За „Възраждане“ той обясни следното: „Разделихме се, защото не изпълниха основното си предизборно обещание – да се откажат от субсидията. За мен „Възраждане“ е затворена страница.“

Минчо Христов не приема аргументите на Костадин Костадинов. „Предизборното обещание бе да се откажат, а не да даряват субсидията на някой, не да купуват книги…“, добави лаконично Христов.

Лъчезар Лисицов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране