18.06.2019 | 21:02
Как Платини се превърна във френската версия на Батето (видео)
Скандалът с купените гласове при кандидатурата на Катар е почти едно към едно с корупционната гюрултия през лятото на 2004, която обърна на 180 градуса живота на вече покойния бивш президент на БФС и БОК Иван Славков

Арестът на бившия президент на УЕФА Мишел Платини идва след разследването срещу него, което започна през 2015 година и му струваше поста начело на европейския футбол, пише Offnews.bg.

Тогава той бе изхвърлен за 8 години от футбола, а срещу него започна мащабно разследване на Европол и швейцарската полиция за купуването на гласове в полза на Катар, при кандидатурата на арабската страна за световното първенство през 2022 година.

Същото се случи и със Сеп Блатер, тогава шеф на ФИФА. Двамата получиха забрани да участват и да посещават всякакви футболни събития до края на 2023 година, след като от световната футболна организация ги признаха за виновни за злоупотреба с власт във връзка с нерегламентираното плащане от Блатер към Платини на стойност 2 милиона долара, направено преди години.

Още половин дузина футболни ръководители бяха свалени от власт след разкритията в последните 4 години. Разследванията не спират, като отдавна излязоха извън рамките на футбола. Според информация на френския „L’Equipe“, разузнаването e стигнало до данни за подаръци, получени от Платини за неговото лобиране и сътрудничество да получат Русия и Катар първенствата на планетата през 2018 и 2022 година.

Сканадлът с купените гласове при кандидатурата на Катар е почти едно към едно с корупционната гюрултия през лятото на 2004, която обърна на 180 градуса живота на вече покойния бивш президент на Българския футболен съюз и Българския олимпийски комитет Иван Славков.

Британската ВВС излъчи запис със скрита камера. Журналисти от Острова обявиха, че Батето дава съгласието си за осигуряване гласове за домакинството на Лондон на летните олимпийски игри през 2012 година.

Репортери от английското предаване „Панорама“ се представиха за бизнесмени, които искат да купят гласове с помощта на сръбския лобист с швейцарски паспорт Горан Такач. Единственият представител на МОК, който се е съгласил да приеме подкуп, е Иван Славков.

В материала „Да купиш игрите“ се твърди, че в подкрепа на Лондон са купени 54 гласа. В предаването са представени четирима посредници, с които са се свързали разследващите журналисти, и това са унгарецът Габор Комяти, Махмуд ел Фарнавани от Египет, Муталеб Ахмед от Кувейт и Горан Такач. Всеки един от тях твърди, че има възможност да осигури определен брой гласове за домакинството на Лондон.

Последствията са ясни – Батето беше изключен от Международния олимпийски комитет на заседание в Сингапур, проведено през 2005 година. Стресът за Батето беше огромен и малко по-късно здравето му се сгромоляса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране