17.03.2020 | 12:57
Как се лекуват болните с коронавирус?
Бързите тестове не са достатъчно сигурни

Как се лекуват заразените с коронавирус и каква е разликата при по-леките случаи и при тези с усложнения. Това обясни в ефира на БНТ доц. Георги Попов, началник на инфекциозната клиника във ВМА.

Когато за някого е потвърдено с тестове, че има коронавирус, следва разговор със съответния човек, за да се установи каква е клиничната му картина. Ако клиничните признаци са леки, болните остават за лечение вкъщи. Ако са тежки, следва транспортиране със специален медицински превоз.

Доц. Попов добави, че на тези, които остават у дома, се препоръчва много почивка, течности, кислород. При по-тежките случаи се налага вливане на кристалоидни разтвори за предотвратяване на дехидратация. Подава се кислород, следи се за температура, но се внимава с прилагането на противовъзпалителни средства. Доцентът разказа, че клиничната картина показва по-висока температура – над 37 до 38 градуса, после понижение на температурата, след няколко дни пак вдигане, което не е типично.

Във ВМА има 10 приети болни от коронавирус, а още 14 са на домашно лечение, но ВМА отговаря за тях. За изписване задължително са нужни 2 отрицателни теста.

Доц. Попов обясни и защо не са достатъчно сигурни бързите тестове. Единственият златен стандарт дали сме болни от коронавирус или не е тест в лаборатория (PSR), а не бърз тест. Трябва да има симптоми – секрет, за да се вземе проба, посочи специалистът.

Той не препоръчва да се вземат имуностимуланти, за да се пазим от COVID-19 – вместо това по-добре да се води здравословен начин на живот, с много чист въздух и да не се допуска „изстудяване на гърлото”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране