08.03.2019 | 10:19
Как се затваря устата на разследващ журналист
БНТразкри много прост механизъм, който позволява на големите играчи с гузна съвест да спрат публикуването на журналистически разследвания, засягащи техните интереси

Публикуваме материал от сайта EUelectionsBulgaria без редакторска намеса

Българската рецепта как се затваря устата на разследващ журналист

Българската национална телевизия (БНТ) по невнимание разкри много прост механизъм, който позволява на големите играчи с гузна съвест да спрат публикуването на журналистически разследвания, засягащи техните интереси. Спомагателна роля при убиването на смущаващи разкрития се играе от прокуратурата и от медийния шеф, особено ако този човек по някаква причина е уязвим.

БНТ изпрати в сряда (6 март) до медиите*, които използва като пощенска кутия, информация, целяща да навреди сериозно на разследващия  журналист Валия Ахчиева, седмичното предаване на която беше спряно миналия януари. През последните седмици Ахчиева публикува разследващите си материали на този сайт, pro bono.

С това съобщение, вероятно без да осъзнава, БНТ разкрива рецепта как се убиват смущаващи журналистически разкрития. Те пишат, че „дни преди излъчването“ на предаването на Ахчиева на 9 декември 2018 г. „са получени две писма [от тези към които е насочено разследването], в които са изразени съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията, за което е сезирана Прокуратурата.“

Журналистическото разследване, планирано за излъчване на 9 декември, не беше излъчено. То се отнася до снизходителността на органите, контролиращи автобусните превози, по отношение на автобусната компания „Юнион Ивкони“, която е собственост на бивш депутат от управляващата партия ГЕРБ. Предаването разглежда обстоятелствата, свързани с две големи автобусни катастрофи, в които шест души са загубили живота си и повече от двадесет са ранени.

Изявлението  на БНТ продължава: „БНТ реагира незабавно, като изпрати писмо до Върховната касационна прокуратура, за да провери случая. БНТ, като отговорна обществена медия, не може да си позволи да излъчва програма, която подлежи на проверка от компетентните органи”, пишат те.

Толкова е просто: субектът или субектите с гузна съвест се обръщат към прокуратурата, като твърдят, че журналистът е нарушил етични и професионални стандарти (сякаш прокуратурата е компетентна по тези въпроси). Още повече, че медийното ръководство спира предаването, защото подлежи на проверка от „компетентните органи“, които те също сезират, за да има двойна проверка. И те наричат това „отговорно“ отношение …

Но защо ръководството на БНТ толкова силно желае да застане на страната на онези с гузната съвест?

Просто е. Шефът  на БНТ Константин Каменаров е съден за шофиране в нетрезво състояние. За да избяга от съдебното заседание на 18 февруари, той представи медицинско свидетелство за болест. Въпреки това, Каменаров присъства на среща с шефовете на пресата в Европейския парламент, посветена на фалшивите новини, която се провежда на 19 февруари. Разкритието дойде, след като БНТ сама излъчи кадри, показващи как Каменаров присъства на събитието.

Освен това, Ахчиева разкри, че Каменаров е подписал писмо, в което я предупреждава да не публикува разследващите си материали в други медии, докато е бил в болничен.

Ако бъде осъден по обвиненията за  шофиране в нетрезво състояние, Каменаров рискува да получи до 3 години затвор. Също така той ще трябва да напусне БНТ, тъй като ръководителят на тази медия не може да бъде човек с присъда.

Ръководителят  на една медията не трябва да бъде човек, уязвим от манипулации, но това е друга история…

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране