18.06.2020 | 21:42
Каква невероятна драма: Гешев се отказа от охраната на НСО
От две седмици той вече се пази от подчиненото му Бюро за защита

Националната служба за охрана (НСО) вече не охранява главния прокурор, съобщи БНТ. Преди повече от две седмици Иван Гешев се е отказал от охраната на службата.

За сигурността на обвинител номер едно вече се грижило Бюрото за защита при главния прокурор. Няма данни как точно се е отказал той след като го има сред изброените за пазене в закона за НСО. Вероятно е ползвана нормата, че от охрана на службата не може да се откажат единствено президент, премиер и председател на Народното събрание.

Новината за отказа на Иван Гешев от охрана на НСО идва в разгара на скандал около разпространени в социалните мрежи снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов. Веднага след това министър-председателят, който е и лидер на ГЕРБ дори допусна, че може да се откаже от услугите на НСО заради пробива в личното му пространство.

Само преди дни пък управляващото мнозинство прие промени в закона за МВР по предложение на няколко депутати от ГЕРБ, с които на практика се създава нещо като второ НСО в рамките на вътрешното министерство. Тези промени позволиха и на структури на МВР да охраняват държавни служители, депутати, политици. Именно това накара много специалисти да заподозрат, че всъщност целта е да се направи втора НСО, да се обезсили сегашната служба и така да се отнемат лостове и правомощия на държавния глава.

Самият Радев днес каза, че ще наложи вето на въпросните промени и то именно в часта за въпросната възможност за охрана.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране