08.06.2016 | 20:18
Каква невероятна правителствена драма! Борисов брани любимеца си: Пепи, голяма мъка е!
“Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират“

Пепи, голяма мъка е! Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират… С тези думи премиерът Бойко Борисов изразява съчувствие към здравния министър Петър Москов, който се оплаква на последното правителствено заседание, че му е дошло до гуша  “да слушам ежедневно всевъзможни обвинения за това как не се борим с корупцията, как нямаме правила, как не подобряваме механизмите и как не подобряваме действията“.

След като Москов се оплаква от нападките към него заради заплата от 10 000 лева на негова служителка и информира Министерския съвет колко много работа е свършил оглавяваният от нея Инспекторат на Министерството на здравеопазването, Борисов взема думата и го успокоява: “Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Разбирам, че това поведение ви дразни. Ако се поставите на тяхно място – да гледате всеки ден колко неща се случват… това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е! Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, ми минава“.

“Ходих в парламента да отговарям на въпроси последните две седмици. Първият петък БСП изкараха да чете срещу мен декларация човека, който те, докато управляваха, го сложиха за заместник-министър на вътрешните работи за няколко часа и си го махнаха, защото не става. Те си го сложиха и те си го махнаха. За няколко часа беше заместник-министър. Той чете декларацията срещу мен! Ама то ме сърбя устата да го питам: “Защо те махнаха?”…. Но реших да замълча. Оставиха ме безмълвен какво да кажа. Аз съм възпитан човек – какво да кажа? Той им чете декларацията, дето е бил за два часа заместник-министър и са го махнали поради некадърност. За два часа, Ненчев! Той чете декларация!“, възмущава се Борисов.

“Другия петък отидох – срещу мен вдигнаха Гечев да говори за финанси, който, ако вземете стенограмите на Министерския съвет от 1996 година, те са брутални. Пенсията беше 3 долара, фалираха банките и, ако си спомняте, тогава СДС дойде с невероятно мнозинство след негово управление на финансите. Той говори за дълговата спирала!“, допълва той.

Публикуваме пълния текст на част от стенограмата на правителственото заседание.

БОЙКО БОРИСОВ: Москов!

ПЕТЪР МОСКОВ: Господин премиер, колеги, извинявайте, просто вземам повод от това, което и Меглена, и Томислав казаха. Ако ви се стори, че не е по темата ще спра. Но понеже това, което говориха и Меглена, и Томислав е свързано с реално извършена работа, реално установени процедури, които водят до по-добър резултат, не знам за вас, но на мен лично наистина ми е до тук да слушам ежедневно всевъзможни обвинения за това как не се борим с корупцията, как нямаме правила, как не подобряваме механизмите и как не подобряваме действията.

Това, което казва Томислав, всъщност, означава точно обратното – че ние не само го говорим. Някак си във всяко едно от министерствата, което е направило определени стъпки, това нещо не се говори и оставяме някакви фрази да звучат, че по принцип някой се бори или по принцип някой не се бори с корупцията.

Мисля, че колкото и да ни е част от рутината и от ежедневието подобряването на параметрите, на механизмите и на процедурите в министерствата ни това трябва да бъде отговорът. Както се казва, ако трябва за известно време да зарежем основната си работа и да започнем системно да обясняваме определени неща. Защото това, което се прави, например, в сферата на еврофондовете при Томислав, във финансовото министерство на Влади, при Румяна, Меглена и т. н., то не е трудът на Меглена, Румяна, Петър или Владо, а това е трудът на цяла администрация, която, доколкото сме могли и всеки колкото може да работи по различни правила, сме я накарали да не гледа на бюджета като на брашнян чувал.

И системният отговор на това какво сме направили по въпроса, е отговорът на критиките по принцип, че на някой нещо не му било достатъчно активна борбата с нещо си.
Само няколко примера, които аз знам, че са неща, които са свършени в повечето от министерствата, които имаме честта да ръководим, но ние не говорим за това. Не говорим, защото за нас това е част от работата. Но срещу нас говорят и ние вадим не тези аргументи, които трябва, от моя гледна точка.

Направих един кратък анализ. Просто в последните дни, във връзка с конкретен повод – защо в Инспектората на Министерството на здравеопазването вземали високи заплати. Извинете ме, ако съм малко дълъг, прекъснете ме, но мисля, че е важно. И установих какво за година и половина, всъщност, сме свършили. И аз знам, че в повечето от вашите министерства това също е направено по специфичен за министерството начин.

Това, което сме направили, е всъщност да разработим методика за оценка на корупционния риск, специфична за системата. На базата на тази методика контролните органи на министерството са направили 60 проверки в рамките на миналата година, назначени от мен или по план, в сравнение с предишни периоди, когато тези проверки са се движили между пет, десет и петнадесет.

От това нещо са идентифицирани конкретни индикатори, които да влязат в процедурите на търговски дружества, на второстепенни разпоредители, на структури на министерството, които ясно да променят процедурите, да изсветлят и да доведат до реален резултат. Това е конкретна работа. Това е начинът да се бориш с корупцията, а не да си приказваме високи приказки по телевизията.

Ще ви кажа конкретни неща. За периода общо, в следствие на работата на контролните органи (защото това, което успяваме да променяме в министерствата си е и голямата тежест, която заварихме – не функциониращи контролни органи), в следствие на работата на контролните органи на министерството има резултат за над 12 милиона лева грубо. Да кажа, че само програмата, която стартираме сега, с която ще слагаме стендове в мозъците на хората при запушване на съдове, както става в сърцето, е за 4 милиона на годишна база.

Отново казвам – философията на брашнения чувал е преодоляна на повечето места от нашите администрации.

Ще ви кажа конкретни резултати в следствие на процедури, които тези орани, които ние имаме в министерствата си именно, за да се борят с корупцията, именно за да измерват индикаторите и да слагат предписания, имаме резултати, които за мен са дълбоко смислени.

В едно търговско дружество, в следствие на работата на контролните органи на министерството и предписанията, самото ръководство на търговското дружество декларира 1 милион и 300 подобрени показатели за същите обществени поръчки и за същите показатели, и за същите неща.

Второстепенен разпоредител – Центърът по трансфузионна хематология – 1 милион и 500, същите процедури и същите консумативи. В следствие на променени правила, на разкрити индикатори и механизми, които могат да доведат до по-лош резултат. Това са пари, които са останали в системата на здравеопазването и са дадени ефективно.

Понеже опозицията говори много, ще ви кажа и някакъв конкретен пример. В началото на 2013 г. Горанов освобождава конфискувани от митниците 13 контейнера и ги дарява на министерството, защото са пълни с втора ръка медицинско оборудване – легла, рентгени и т. н., някой си внесъл, митниците ги… Понеже опозицията в момента много говори кой какво контролира и не се бори с корупцията, тези 13 контейнера са дарени по времето на Таня Андреева безвъзмездно на фирма, без сключен договор. Така министърът е позволил имущество, собственост на МЗ на стойност 330 хиляди лева, да изчезне без насрещни финансови постъпления в МЗ. За скрап да ги бяха дали, щяха да вземат някой лев.

Това всичко е работа на нашите контролни органи и на различния начин, по който подхождаме към администрацията и към начина, по който трябва да се контролират публични пари. Трябва да го говорим и това, че сега го казвам аз, трябва да го каже и Румяна, трябва да го каже Томислав, трябва да го каже Меглена, защото ние имаме какво да кажем, а не да се обясняваме, защо някой си не бил доволен от нещо. Да, от нашите контролни органи и от действията на правителството ще има много недоволни.

Извинявайте, че съм емоционален, но на мен лично ми писна да се упражняваме на тема „защо нямаме сестра”… Тези които нямат.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Тези мерки, чиито резултати много сърцато представи министър Москов… Всъщност, погледнато през административни актове, ние имаме един Национален съвет за борба с корупцията, който координира точно тези политики, създаден от този Министерски съвет, от Вас и още в началото на нашия мандат, господин премиер, този съвет се събра и направи в пет чувствителни области план за борба с корупцията, предотвратяване, нека да кажа, вътре в министерствата.

Първият такъв план беше на Министерството на вътрешните работи. Член на този съвет е Филип Гунев и планът наистина е много добър. Това, за което говори министър Москов, е част от плана на този инспекторат.

В Министерството на образованието и науката в първите няколко седмици, след като поех министерството, възложихме дори на неправителствена организация да изготви такъв план за систематични проверки и действия в областта на работата на инспекторатите.
Освен това, ние имаме един висящ закон, надявам се по-бързо да бъде приет от Народното събрание, който ще даде повече сила на инспекторатите. Ако всичко винаги отива към наказателна процедура, не е достатъчно добре. Ние трябва да направим това, за което говори Петър Москов, което се прави и в Министерството на вътрешните работи, и навсякъде в тези пет чувствителни области, които са въпрос на нашия анализ. За съжаление, образованието също е част от тях, и енергетиката, и т. н.

Министър Москов е абсолютно прав и ние може би трябва да направим една специална точка, в която да отчетем мерките, които нашите инспекторати са направили, за да е ясно, че работа е много интензивна в този сектор. Ако сте съгласни, аз мога да подготвя такъв отчет от името на Националния съвет и да го предложа, господин министър-председател.

БОЙКО БОРИСОВ: Моят принцип винаги е бил: правиш, показваш и ги оставяш да коментират. Разбирам, че това поведение ви дразни. Ако се поставите на тяхно място – да гледате всеки ден колко неща се случват… това е голяма мъка, Пепи, голяма мъка е!

Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, ми минава. Ходих в парламента да отговарям на въпроси последните две седмици. Първият петък БСП изкараха да чете срещу мен декларация човека, който те, докато управляваха, го сложиха за заместник-министър на вътрешните работи за няколко часа и си го махнаха, защото не става. Те си го сложиха и те си го махнаха. За няколко часа беше заместник-министър. Той чете декларацията срещу мен! Ама то ме сърбя устата да го питам: „Защо те махнаха?”…. Но реших да замълча. Оставиха ме безмълвен какво да кажа. Аз съм възпитан човек – какво да кажа? Той им чете декларацията, дето е бил за два часа заместник-министър и са го махнали поради некадърност. За два часа, Ненчев! Той чете декларация!

Другия петък отидох – срещу мен вдигнаха Гечев да говори за финанси, който, ако вземете стенограмите на Министерския съвет от 1996 година, те са брутални. Пенсията беше 3 долара, фалираха банките и, ако си спомняте, тогава СДС дойде с невероятно мнозинство след негово управление на финансите. Той говори за дълговата спирала!

ПЕТЪР МОСКОВ: Трябва на подобни атаки, които в огромна част от случаите са безпочвени и са просто пропаганда, да се отговаря с факти. Защото това, което казвам, се случва в повечето министерства, нали така?

БОЙКО БОРИСОВ: Опитвам се да кажа – ако нещо постигат с тази си цел, е да ни отнемат енергия.

От цялото ти изказване само едно нещо не одобрявам – ако трябва да си оставим същинската работа, за да отговорим на Гечев, на онзи господин, даже не му знам името – от Шумен…

Няма да продължавам по-нататък по опозиционните теми. Има, за радост, сигурно 100 предавания, в които можете да участвате – участвайте. Казвайте ги тези неща, но, повярвайте, същинската работа е това, което вършите. В огромната си част хората я приемат, а и параметрите в държавата го показват, не го говорим ние.

Меги, направете това, което ви казах, за да можеш хем да си освободиш средства, хем с това, което се генерира като ресурс, да можем да помогнем не само на тези, които са изостанали, но и на тези, които са по-напред от другите. На тях също трябва да им се обърне внимание, защото те ще издърпат след време държавата нагоре.
Приемаме точка 1.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране