19.09.2020 | 12:30
Какво да правим, ако имаме дете под карантина?
Министерството на труда и социалната политика пусна кратък "наръчник" за родителите, чиито деца са се срещнали с коронавируса и трябва да си останат вкъщи

Ако сте родител на дете под карантина имате право, докато то е удома, да си вземете платен отпуск, а ако нямате възможност за такъв – неплатен.

В случай, че излезете в неплатен отпуск може да кандидатствате в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не сте на работа и съответно нямате доходи. Помощта, която отпускат от агенцията, е пропорционална на дните от карантината, като родители с 1 дете до 14 години могат да получат до 610 лв., а семейства с две или повече деца до 915 лв.

В случай, че сте контактни или заразени с Ковид 19 и не може да излизате от дома си, може да се свържете със съответната общита и да поискате да ви включат в патронажна грижа. Специално наети за това хора ще ви пазаруват или извършват други доставки до дома ви.

Може да използвате и болничен за временна нетрудоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране