11.08.2023 | 14:22
Какво се случва с тялото, ако не си измиете зъбите преди лягане
Лошото орално здраве е свързано с много различни заболявания

Дори само една нощ с неизмити зъби може да навреди на здравето, твърдят лекарите.

От ранна възраст родителите казват на децата си да мият зъбите си два пъти на ден. При това не както и да е, а с внимание към всеки зъб. Това просто правило за хигиена е изключително важно: през деня в устата ни се натрупват много бактерии, остатъци от храна, които провокират заболяване на венците, кариес и свежестта на дъха страда от тях.

Някои хора обаче предпочитат да мият зъбите си само веднъж на ден. Според изследване, проведено от Фондацията за орално здраве, всеки осем британец пропуска вечерно или сутрешно четкане. Експертите са уверени, че тези данни са валидни и за други страни.

Освен това, 39% от анкетираните пропускат вечерното миене поне два пъти седмично, а само 19% пренебрегват сутрешното миене. Предимно младите хора (под 35 години) не спазват редовна хигиена: 65% от анкетираните признават, че не си мият зъбите от мързел.

Д-р Найджъл Картър е сигурен, че отказът да си миете зъбите може да доведе до катастрофа. Особено когато става дума за вечерната процедура.

„Благодарение на пастата за зъби и четката за зъби премахваме плаката от зъбите си. Това е тънък филм, който не се вижда с просто око. Той обаче провокира възпаление на венците и образуване на кариес “, казва той.

Миенето на зъбите преди лягане е изключително важно. Факт е, че докато човек спи, слюнката в устата му не циркулира толкова ефективно. Съответно бактериите не се отмиват, но успешно се натрупват и размножават.

Лошото орално здраве е свързано с много различни заболявания, включително:

  • Сърдечни заболявания
  • Инсулти
  • Деменция
  • Усложнения при бременност
  • Засяга сексуалното здраве

И колкото по-често пропускате миенето на зъбите си вечер, толкова по-голям е рискът опасните бактерии да навлязат в кръвта. Този шанс се увеличава, ако имате увреждане на устата си, като рани или възпалени лигавици.

„Зъбните заболявания са почти напълно предотвратими с проста и ефективна ежедневна орална хигиена. Най-важната стъпка, която можем да предприемем, е да мием зъбите си две минути, последно през нощта и отново през деня, с паста за зъби с флуор. Не бързайте по време на процедурата. Пастата трябва да покрие всеки зъб“, казва експертът.

И още един важен момент: не забравяйте за конеца за зъби и иригатора. Дори и най-модерната четка няма да се справи с остатъците от храна, които са останали между зъбите.

Лора Костова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране