20.11.2017 | 14:03
„Калинка“ на ГЕРБ оглави телевизия Европа
От днес Георги Харизанов е изпълнителен директор на медията

Скандалният бивш директор на „Напоителни системи“ и настоящ „политолог“ Георги Харизанов е новият шеф на телевизия „Европа“. За промяната в ръководството съобщи медията чрез прессъобщение, в което се твърди, че от днес „калинката на ГЕРБ“ заема поста изпълнителен директор.

Харизанов ще продължи да води предаването „Реакция“ – съвместен проект на телевизията с Института за дясна политика, което се излъчва в неделя от 20 до 22 ч.

Кабелната новинарска телевизия има 16-годишна история. Тя е основана от Емил Стоянов, а първата ѝ емисия е излъчена на 14 април 2001 г. в студиото ѝ в Пловдив. Медията има две студиа – в Пловдив и София. Тя има и дългосрочни договори за обмен на информация и предавания с „Ройтерс“ и „Дойче веле“. През 2011 г. става член на Асоциацията на търговските телевизии в Европа (ACT) – най-голямата европейска медийна организация.

Кой е Георги Харизанов

Бившият председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи” ЕАД Георги Харизанов (при правителството на ГЕРБ) има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 година. Харизанов е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.

Криминалната биография на Георги Харизанов започва още през 1997 г., когато е на 19 г. При пътно-транспортно произшествие автомобилът му е ударен от друга кола и Харизанов заставя колегата си да подпише запис на заповед за 400 долара заради щетите, или поне такива обяснения дава 15 г. по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет и срещу Харизанов тръгва първото дело за престъпление от общ характер. Осъден е условно, но през 2011 г. си вади документ, че е реабилитиран. Тогава той вече работи в съвета на директорите на държавното предприятие „Агроводинвест“. През ноември същата година от министерството на земеделието го назначават в борда на „Напоителни системи“ ЕАД. Той обаче премълчава пред министъра факта, че вече е осъждан и че има две висящи обвинения – за заплаха с убийство към млада жена и за кражба на 53 000 лв., извършена през 2001 г. от сейф на строително дружество. Тогава Харизанов все още е в изпитателен срок на условната присъда за рекет. Работи като търговски директор във фирмата на арх. Дамян Стоянов СТОА и часове преди обира е внесъл няколко хиляди в касата. Привлечен е като обвиняем, защото негов пръстов отпечатък е открит по стъклена витрина в кабинета на управителя на фирмата, където никой от служителите нямал право да припарва.

Според прокуратурата Харизанов и неустановените по делото негови съучастници са проникнали в помещение 404, където се помещавала касата на фирмата. Демонтирали облегалката на стол с колела, натоварили тежкия сейф на него с помощта на кабели и го овързали с тях. След това бутали стола до тоалетната на етажа. Зад умивалнята с оксижен срязали металната врата на сейфа и отмъкнали 24 хиляди лева и 11 500 щатски долара, които се намирали вътре. След това влезли в 401-и кабинет, но без взлом, а с помощта на шперц. Оттам проникнали в друга стая, където бил офисът на управителя. Там също имало каса. Отключили я, без да я разбиват и откраднали близо 2000 долара. Около 4 часа един от пазачите на сградата отишъл в тоалетната и видял, че там е разбитата каса.

Веднага се обадил на управителя и собственика на фирмата, както и на 7-о РПУ. Ченгетата откриват отпечатък от търговския директор Георги Харизанов по секцията, където е била касата от кабинета на управителя. Свидетелите категорично заявяват, че никой от служителите като Харизанов, включително и той, не е имал достъп до това място в присъствието на шефа и няма как да е докосвал витрината до сейфа. Така на Харизанов е повдигнато и второто обвинение. То е висящо цели 10 години, като преди срока за прекратяването по давност е внесен обвинителен акт. Софийският градски съд оправдава Харизанов, защото следата от него не е достатъчно доказателство, че е съпричастен за извършеното престъпление. Установено е, че той многократно е посещавал двете помещения, в които е извършено престъплението.

След разкритието на прокуратурата за това обвинение през 2012 г. Георги Харизанов на пресконференция обяви, че е научил за кражбата и се е озовал на мястото, за да помогне. Осъден от топливо за дълг от 210 хил. лв. През 2009 г. Георги Харизанов е имал неприятна случка с частен съдия-изпълнител, научи „24 часа“. През март същата година „Топливо“ АД иска от районния съд в София да приведе в изпълнение запис на заповед, от която е видно, че Харизанов дължи на дружеството 210 хил. лв. във връзка с търговски отношения. Той обаче не връща парите след доброволна покана да го направи. Тогава от „Топливо“ го осъждат, решението е Харизанов да се издължи, но той отново не го прави. Тогава с Харизанов се заема частен съдебен изпълнител от София.

Сагата се развива от началото до края на 2009 г. През декември „младият Бил Гейтс“ (както го нарича бившият земеделски министър Мирослав Найденов) залага имущество като обезпечение за връщането на парите, които дължи, и иска спиране на изпълнението. Молбата му е уважена. През 2011 г., вече шеф в държавното предприятие „Агроводинвест“, Георги Харизанов успява да спре принудителното изпълнение за удовлетворяване на вземанията на кредитора му. Преди да заеме постовете в двете държавни предприятия, Харизанов е бил ответник и по други дела, защото е дължал пари. В същото време той няма собствен бизнес, както и имоти на негово име. Боядисвал огради на детски градини като активист на ГЕРБ Като активист на ГЕРБ съм залесявал Западния парк и съм боядисвал огради на детски градини. Така Георги Харизанов обясняваше в какво се е изразявала политическата му дейност. Помагал с логистика и каквото можел на кварталната организация на ГЕРБ. Нямал висше образование, защото работел „адски много“ и не смятал, че дипломата му е нужна. Сбъркал, като казал, че учил през 1998 г. в Датския колеж, тогава всъщност бил полувисшият институт по маркетинг, търговия и мениджмънт. Не се е дипломирал, сега възстановявал студентските си права. „Извинявам се на всички, че нямам диплома, но за мен говорят резултатите“, каза преди време Харизанов пред журналисти. Той отрече и публикации, че притежава швейцарски часовник „Корум“ за 30 000 евро, какъвто има и футболната звезда на „Реал Мадрид“ Кристиано Роналдо. „Часовникът струва 200 евро и е подарък от съпругата ми, ако искате, ще ви го подаря на вас“, каза Харизанов в отговор на въпрос на „24 часа“. Той отрече и да има мотор „Сузуки“ за 20 000 евро.

„Надявам се някой ден да имам, но в момента нямам мотор“, заяви бившият вече шеф на борда на „Напоителни системи“. Точно в деня на освобождаването си от шефския пост в „Напоителни систмеи“ Харизанов отново направи впечатление със стилни обувки „Тимбърленд“. Според цени в интернет подобен модел върви над 300 лв.

Има криминална регистрация за закана за убийство На 10 август 2010 г. е била извършена криминалистическа регистрация на Харизанов по повод дело срещу него за закана за убийство в Софийския районен съд. Деница Цицелкова се оплакала в 4-о РПУ, че той се заканил да я убие. С нея се запознал в интернет покрай организирането на протест за високите данъци за моторите през 2007 г. Тя непрекъснато правела провокации и затова пуснали нейни атрактивни снимки на сайта на организаторите на протеста.

„Тези фотографии тя си ги пуска доброволно, от това се изхранва, в което няма нищо лошо“, твърди Харизанов. В съда пък поискала 7000 лв. защото й бил причинил „огромен стрес“, но след като твърдо отговорил на съдията, че с представители на най-древната професия няма да сключва споразумения, тя си оттеглила жалбата. През юли 2010 г. обаче делото е възобновено. Според Харизанов срещу Цицелкова имало жалби от други пострадали и тя била обявена за общодържавно издирване заради неявяване на дела.“

1 коментар

  1. Експерт каза:

    Никога вече няма да погледна тази телевизия, щом този неграмотен и нагъл т…к е назначен за директор.Срам и пак срам за медийното пространство !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране