04.04.2021 | 16:34
Към 15 часа избирателната активност е над 30%
От "Галъп" очакват следобед да се активизират софиянци и младите хора с право на глас

Малко над 30 процента е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват „Галъп“, съобщи БНР.  В ефира на „Хоризонт“ социологът Светлин Тачев уточни: „Това, което сме наблюдавали до момента – по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите след обяд и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обяд нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин. Това е един празник за хората да излязат и да упражнят своя граждански дълг“.

Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпол на социологическа агенция „Галъп“. За сравнение – към този час на изборите през 2017 година активността е била  25,77%, съобщи пред БНР Яница Петкова от „Галъп“, предаде БГнес.

Петкова уточни, че засега гласуват повече хора в активна възраст, най-вече тези над 30 години. „Между 30 и 60 години в най-голяма степен са гласували“. Младите гласуват по-скоро следобед, допълни тя.

Петкова призова хората да са активни при екзитпола, защото това е „единственият шанс да се получат резултати от изборите още тази вечер“. „Знаем, че ЦИК ще брои бавно. Този път протоколите са доста усложнени.“ Известен процент от хората са плахи да повторят своя вот пред анкетьорите, отбеляза Петкова. „Няма причина да се притесняват. Това е информация, която ще бъде полезна за всички нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране