06.07.2020 | 12:14
Кандидатът на ГЕРБ за шеф на КЕВР се отказа от номинацията
Според Пламен Младеновски,в обществото се е наложило мнението, че изборът е нагласен
Пламен Младеновски, кандидатурата на парламентарната група на ГЕРБ за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, се е отказал от номинацията си, обяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

„За мое най-голямо съжаление, Пламен Младеновски заяви, че ще се оттегли от процедурата за избор на председател на КЕВР! Неговите мотиви са: наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества! Пожелаваме успех на Пламен! Ще бъде стартирана нова процедура!“, написа Николов във Фейсбук.

В средата на миналия месец се появиха съмнения, че промяната в изискванията за квалификацията на шефа на КЕВР се прави в полза именно на Пламен Младеновски. Досегашното изискване за член на регулатора беше кандидатът да има поне 7 години трудов стаж в сектора. Новият текст предполага той да бъде свален на 5 години, като за председателя на комисията да е трудов стаж на ръководна в сферата на енергетиката позиция.

Според БСП това е напасване на законов текст към характеристиката на вече избран от мнозинството човек. Подобни подозрения изказа и Мая Манолова, която в аванс обяви, че става дума за човек с инициали „П.М.“, насочвайки вниманието към Пламен Младеновски.

Нагласите са, че след отказа на Младеновски да оглави КЕВР, ще започне нова процедура за избор на председател на регулатора, която ще приключи през септември.

ГЕРБ имат четири кандидатури за членове на комисията – бившата председателка Евгения Харитонова, бивш член на борда на директорите на „АЕЦ Козлодуй нови мощности“ Георги Добрев, екскмета на Лозенец Любомир Дреков и Валентин Терзийски.

БСП предлага отново за член на КЕВР Димитър Кочков, който и в момента е в регулатора с ресор ВиК Валери Симеонов пък е предложил отново да бъде избран Владко Владимиров, който и в момента е член на комисията.

Кремен Георгиев, който в момента е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и е бивш шеф на столичната топлофикация е кандидатурата на депутатите от парламентарната група на „Воля“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране