04.02.2015 | 11:24
Караджов към Местан: О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС?
Имената на българските турци променяха тези, с които се целувахте на Орлов мост, заяви депутатът от РБ

Лидерът на ДПС Лютви Местан, депутатът от БСП Стоян Мирчев и представителят на Реформаторския блок Гроздан Караджов се замесиха в скандал в пленарната зала още в началото на заседанието в Народното събрание.

Повод за разменените реплики стана първа точка в дневния ред – промените в закона за гражданската регистрация, които внася ДПС.

С тях държавната администрация се задължава да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на “гражданите с турско-арабски имена” по време на Възродителния процес.

След като Местан защити от трибуната предложението на ДПС, в залата настана мълчание. След продължителна пауза думата взе Стоян Мирчев от БСП. Той нарече искането на Местан “очевидно провокативно с цел да бъдат насъскани българските турци срещу българската държава”. Мирчев допълни, че предложението е фактологически несъстоятелно, защото визира промяната на имената само след 1984 година, макар че назад във времето е имало и други подобни случаи. Червеният депутат призова всички народни представители да не подкрепят законопроекта – “и то през 2015 година, когато битката между християни и ислямисти става все по-ожесточена”.

Изказването даде повод на Местан да нарече Мирчев апологет на Възродителния процес. Той припомни, че на Орлов мост прегръдката между ДПС и БСП е била доблестно извинение пред 50 000 души и подчерта, че смята Възродителния процес за престъпление на режима, а не на народа. След това Местан отправи драматично въпрос към Мирчев: “Каква стойност има извинението, след като отхвърляте тези поправки?”

Веднага след тях на трибуната излезе Гроздан Караджов. Той допълнително взриви обстановката още с първите си думи: “О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС и член на БКП?”

„Ние предлагаме този закон водени от разбирането, че отношението на законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите в НС”, заяви Лютви Местан, вносител на законопроекта. „Ние предлагаме този закон водени от разбирането, че отношението към законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите и на 240 –те народни представители”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.
„Ако един български гражданин не познава трагедията на Възродителния процес, няма да разбере за какво става въпрос“, посочи той.

„Аз искам да попитам как принципа на доброволността и собственото желание ще се прилага спрямо българските граждани, починали по време на възродителния процес. Как се подава молба от отвъдното?”, попита Местан от парламентарната трибуна. По думите му отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране от страна на партиите. Според него са възможни два подхода – подкрепа за законопроекта или повторно в купом парламентарните сили да се обединят срещу ДПС.

Според Местан, ако гласуват партиите срещу законопроекта, който предлага ДПС, ще има взаимодействие 7 срещу 1. „Това означава, че вие ще изпаднете в тежка ценностна изолация”, предупреди Местан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране