01.11.2019 | 19:22
Каракачанов: Костадин Костадинов е див кариерист, правилното решение за варненци е Иван Портних
От убеден националист Костадинов стана убеден съветофил, възхваляващ Сталин и Съветския съюз

– Г-н вицепремиер, след тежките избори сякаш идват още по-тежки балотажи?

– Разбира се, балотажите са изпитание. Като започнете от Пловдив, Каварна, Елин Пелин, Сандански – 11 балотажа. Макар всеки, като минат местните избори, да казва, че е спечелил, като погледнем резултатите на ВМРО от миналите местни избори, сега те направо са удвоени. Тогава имахме три кмета и около 121 общински съветници, сега имаме 235 съветника и тези 11 балотажа, от които дори половината да спечелим, ще бъде направо двоен ръст.

Тази добра основа показва, че ВМРО задържа своя тренд на покачване на общественото доверие, а и другото, че сме успели да излъчим нормални и приемливи за обществото хора, които са припознати като лицата, които могат в бъдещите общински съвети или като кметове да бъдат полезни за съответната община, което за мен е радостен факт.

– Има и други балотажи – на Ваши партньори?

– Разбира се, освен тези балотажи има и други балотажи, които са между наши партньори и други политически сили, а на някои от местата като София, Варна, Плевен подкрепяме колегите от ГЕРБ. До края на изборите ще бъде активна кампания.

– Да погледнем към Варна, защото там се появи една нова патриотична формация „Възраждане“. Тя ще е опонент на досегашния кмет Портних.

– Не бих я нарекъл патриотична формация, защото въпросният лидер на тази формация обиколи всички партии в последните 7-8 години. Тръгна от ВМРО. В един момент се почувства неоценен, защото имаше огромни амбиции. След това отиде в НФСБ. Оттам го изключиха след една година. Миналите избори – 2015 г., беше кандидат от „Атака“, а на тези избори беше готов да бъде и кандидат от БСП. Въобще не става въпрос за патриотизъм, а за див кариеризъм.

Защото всички, които познават въпросното лице, знаят, че става въпрос за една дива амбиция и кариеризъм и за нищо повече. Нека да бъдем честни обаче, това не са резултати, които този кандидат е извоювал на база на собствените си усилия и възможности. Много добре знаете кой го подкрепи още преди първия тур – лидерът на БСП и част от структурите, които финансово стоят зад него, всички го знаем това нещо. Защо трябва да го заобикаляме?!

Така че на практика може да се каже, че това е скритата кандидатура на БСП. Той от убеден националист стана убеден съветофил, възхваляващ Сталин и Съветския съюз. Така че не е това изборът на варненци. Според мен, ако аз живеех във Варна, въпреки че познавам добре ситуацията във Варна, като гражданин, бих подкрепил сегашния кмет, който въпреки опитите да бъде атакуван с позволени и непозволени средства, каквото и да се говори, не може да се отрече това, което направи.

– Какво се промени за добро в морската ни столица?

– Всички варненци го виждат. А може би и не само варненци, а и хората, които ходят по работа във Варна или обичат да почиват по Северното Черноморие. Варна действително стана един от най-хубавите градове за живеене. Бяха реализирани много проекти по инфраструктурата. Ако щете, дори известното циганско гето беше съборено след онези наводнения и по така тази язва в града беше премахната. Така че много неща бяха направени и варненци най-добре виждат. Разбира се, винаги може още и трябва да се продължава напред. Аз мисля, че сегашният кмет с инерцията, която има, с темпото, което е набрал, може да свърши още доста полезна работа за града.

Това беше причината, поради която местната структура на ВМРО бе оставена сама да прецени на втория тур, познавайки и Портних, и неговия опонент до болка, кого да подкрепи. Следователно аз се съобразявам с мнението на нашата структура, както и лично познавам и двамата кандидати. Знам какво може единият и какво не може другият. Така правилното решение за варненци, което за съжаление с малко не се реализира на първия тур, е Иван Портних.

– Защо е най-важно хората да излязат и да гласуват?

– На много места по време на кампанията, за пореден път разбира се, идват хора и казват, че няма смисъл да се гласува, всичко е решено. Какво се случва, ако не излезем да гласуваме? Пропускаме единствената възможност, която ни се дава на 4 години да си определим местните управляващи. И това, че ти не харесваш президента, или не харесваш премиера няма да гласуваш за кмета си или за общинските съветници.

В края на краищата може да се случи така, че един варненец на 10 г. веднъж да дойде в София, а на 20 г. веднъж да му се случи да се сблъска с централната власт, но всеки ден той се сблъсква с местните проблеми и с местната власт. Животът на всеки един от нас зависи в 70% от случаите от местното самоуправление, от кмета, от местния общински съвет, ако щете и от местния селски кмет. Така че ти, ако не си активен да предопределиш избора в твоя град, на какво и на кого трябва да се сърдиш тогава?! Затова аз винаги съм апелирал към хората да гласуват. Защото когато не гласуваш, пропускаш шанса нещо да промениш.

Източник: „Нова Варна

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране